Kormányinfó és nemzetközi diplomáciai lépések

Hétfőn fontos bejelentéseket tesz a kormány, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő ismertet majd a Kormányinfón, melyet élőben követhetnek az Indexen.

A Kormányinfó során elsősorban a szerdai kormányülés döntéseit tárgyalják majd, amelyek között szerepel a benzináremelkedésbe való beavatkozás és a reptéri késések, valamint anomáliák felszámolásának kérdése is. A kormány szerint a reptéren kialakult helyzet méltatlan, ezért Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a Nemzetgazdasági Minisztérium intézkedési tervet követel a HungaroControl vezetőjétől. Emellett a hazai üzemanyagárak emelkedése is napirenden van, mivel a magyar kutakon a 95-ös benzin átlagosan 618 forint, a dízel pedig 631 forint, ami jelentősen magasabb, mint a szomszédos országokban.

A hétfői Kormányinfó az első lesz azóta, hogy Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az EU-elnökség átvétele után az első útja Kijevbe vezetett, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt az ukrajnai magyar kisebbségről és a Magyarországon élő ukránokról. A miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt a Patrióták Európáért pártcsalád bővülési terveiről, a reptér és az üzemanyagárak körüli helyzetről, valamint a magyar gazdaság helyzetéről is.

Orbán Viktor a Kijevi látogatás után Moszkvába utazott, hogy megvitassa Magyarország és az EU álláspontját az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szerint Orbán Viktor tájékoztatta a szövetséget a moszkvai látogatásáról, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elítéli Oroszország ukrajnai invázióját, valamint tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét. Stoltenberg hozzátette, hogy Magyarország nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatásban, de nem akadályozza a NATO erre irányuló erőfeszítéseit.

Az ukrán külügyminisztérium azonban nem örült Orbán Viktor moszkvai látogatásának, hangsúlyozva, hogy az utazásról szóló döntést a magyar fél Ukrajna beleegyezése és koordinálása nélkül hozta meg, és felszólított minden államot, hogy tartsa magát az "Ukrajnáról Ukrajna nélkül nincs megállapodás" elvéhez. Az ukrán külügyminisztérium szerint az igazságos béke helyreállításának egyetlen reális útja továbbra is a Kijev által készített béketerv, és a békecsúcs formátuma kulcsfontosságú platform az igazságos béke helyreállításához. Ukrajna továbbra is kész konstruktívan dolgozni a kétoldalú együttműködés és az európai integráció fejlesztése terén Magyarország miniszterelnökének kijevi látogatását követően.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel hangsúlyozta, hogy az EU soros elnökségének nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében kapcsolatot létesítsen Oroszországgal, és hogy az EU álláspontja szerint Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Donald Tusk, Petteri Orpo és az észt külügyminiszter is kritikával illették Orbán Viktor lépéseit. A magyar kormány nemzetközi szóvivője, Kovács Zoltán és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter hangsúlyozták, hogy Orbán Viktor nem az EU soros elnökeként járt Kijevben és Moszkvában.

A XXI. Század Intézet vezető kutatója, Kosztur András szerint Orbán Viktor látogatásainak súlyát nem kisebbítette az sem, hogy minden fél tisztában van vele: a magyar miniszterelnök álláspontja eltér az uniós vezetők többségétől. A következő félévben Magyarország számára így is nagyobb diplomáciai mozgásteret nyithat a háború lezárásának előmozdításához való hozzájárulást illetően. Kosztur András kiemelte, hogy a jelenlegi nemzetközi diplomáciai folyamatokban a tárgyalásos béke lehetősége éppúgy benne van, mint az eszkaláció veszélye, ezért fontos a békét támogató hangok erősítése, amihez a soros elnöki tisztség megfelelő alkalmat ad. A kutató szerint a kijevi és moszkvai látogatásokra egy olyan pillanatban került sor, amikor az ukrán vezetés is a korábbiaknál engedékenyebbnek mutatkozik a háború tárgyalásos lezárását illetően.

Kőkemény uniós össztűz alá került Orbán Viktor, amikor híre ment, hogy személyesen tárgyal Moszkvában az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal. Az uniós vezetők kritizálták, hogy a pénteki eseményről sem a NATO-val, sem az unióval nem egyeztetett előre. Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer szerint a moszkvai látogatás miatt kérdésessé vált, hogy a bizottság a szokásokhoz híven ellátogasson-e a soros elnökséget betöltő Magyarországra. A tervek szerint a delegáció a nyári szünet után érkezne, és ilyen még nem fordult elő, hogy ezt lemondták volna. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzési igazgatója szerint a magyar kormányfő feladata, hogy megnyissa a békéhez vezető csatornákat, és ezt a látogatást nem az unió soros elnökeként, hanem magyar kormányfőként tette, így felesleges volt az uniós vezetőkkel egyeztetni vagy jóváhagyást kérni. Kiszelly szerint a soros elnökség szimbolikus moderáló szerepe nemzetközi szinten is megvalósulhat, és bár Magyarország nem kényszeríthet ki békét, megpróbálhatja elmozdítani a feleket ebbe az irányba.