Demokrata képviselők és Stephen King is Biden visszalépését sürgetik

Joe Biden amerikai elnök teljesítménye a Donald Trump elleni elnökjelölti vitában és egy ABC News-interjúban aggodalmat keltett a demokrata politikusok és Stephen King író körében, melynek következtében többen is a visszalépését követelik a 2024-es elnökválasztáson való indulástól.

Az amerikai elnök, Joe Biden, aki a Donald Trump elleni elnökjelölti vitában és egy ABC News-interjúban nyújtott teljesítményével nem tudta meggyőzni a nézőket, számos demokrata politikus és Stephen King szerint nem alkalmas a 2024-es elnökválasztáson való indulásra. A képviselőház demokrata frakciójának zártkörű megbeszélésén négy tag is sürgette Biden visszalépését, és több politikus is megkérdőjelezte elnökséghez való szellemi-fizikai alkalmasságát. Stephen King író dicséretbe csomagolva kérte az amerikai elnököt arra, hogy ne induljon a novemberi választásokon, és úgy fogalmazott: "Joe Biden remek elnök volt, de itt az ideje, hogy – az általa oly nyilvánvalóan szeretett Amerika érdekében – bejelentse, hogy nem indul a választáson" .

A demokrata pártban egyre nő az ellenállás, és a New York-i Jerry Nadler, az igazságügyi bizottság volt elnöke is a nyílt ellenállók között van. A 2022-es félidős választások után ellenzékbe szorult képviselőházi demokrata frakcióból Lloyd Doggett volt az első, aki nyilvánosan arra kérte Bident, hogy adja át a stafétát egy alkalmasabb jelöltnek. Adam Schiff, Kaliforniából származó befolyásos demokrata képviselő, Kamala Harris alelnököt tartja alkalmas jelöltnek, de ő nem követelte nyíltan Biden visszalépését.

Joe Biden azonban határozottan cáfolja a visszalépési szándékát. Az ABC-interjúban úgy nyilatkozott, hogy csak akkor lépne vissza, ha maga az Isten szólna hozzá ebben a kérdésben. Azt is hozzátette, hogy nem fogja megtenni, mivel nem hiszi, hogy a barátai és szövetségesei ezt kérnék tőle a képviselőház és a szenátus többségének megtartása érdekében. Egy másik alkalommal, az ABC Newsnak adott interjúban erősítette meg, hogy nem száll ki az elnökválasztási versenyből, mert szerinte senki sem alkalmasabb nála az elnöki posztra, a vitán pedig csak azért szerepelt rosszul, mert valamilyen fertőzéssel, megfázással küzdött, egyébként jó állapotban van.

A CNN információi szerint Biden levélben erősítette meg a kongresszusi demokratáknak, hogy továbbra is elszántan készül Donald Trump legyőzésére. A demokraták szervezkedése tovább folytatódhat, mivel a törvényhozók hétfőn térnek vissza Washingtonba a kongresszus új ülésszakaszára, és Biden házigazdaként fogadja a NATO tagállamainak vezetőit a szervezet washingtoni csúcstalálkozóján. A The New York Times és az Economist is arra kérte az inkumbens elnököt, hogy lépjen vissza, míg a Disney család felfüggesztette a Demokrata Párt támogatását, Abigail Disney pedig Kamala Harrist tartja a legesélyesebb kihívónak, ha Biden nem lépne vissza.