Meglepő visszaesés az ipari árakban az euróövezetben

Májusban az euróövezet és az Európai Unió ipari termelői árai csökkentek az előző hónaphoz képest, ami a 2024. áprilisi csökkenést követi. Az euróövezetben 0,2%-kal, míg az egész államszövetségben 0,3%-kal mérséklődtek az árak. 2024 májusában, ha az előző év azonos hónapjával hasonlítjuk össze, még jelentősebb, 4,2%-os, illetve 4,0%-os csökkenést figyeltek meg az euróövezetben és az EU-ban.

Az euróövezetben a félkész termékek, a beruházási javak és a nem tartós fogyasztási cikkek árai enyhe emelkedést mutattak, mindössze 0,1%-kal nőttek, míg az energiaárak 1,1%-kal csökkentek. A tartós fogyasztási cikkek árai szintén 0,1%-kal mérséklődtek. Az energia nélkül számított összes ipari termelői árak 0,1%-kal emelkedtek az euróövezetben.

Az EU-ban hasonló tendenciák voltak megfigyelhetők, a közbenső termékek, a beruházási javak és a nem tartós fogyasztási cikkek árai emelkedtek, míg az energiaárak 1,3%-kal csökkentek. Az energia nélkül számított összes ipari ár 0,2%-kal nőtt.

Az uniós tagállamok közül Horvátországban, Görögországban és Svédországban regisztrálták a legnagyobb havi csökkenést, míg Írországban, Bulgáriában és Észtországban a legnagyobb növekedést figyelték meg. Magyarországon az előző hónaphoz képest 0,9 százalékos, az előző évhez mérten pedig 3,9 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az éves összehasonlításban az euróövezetben és az EU-ban az ipar több területén csökkenést tapasztaltak, különösen a félkész termékek és az energia terén. Ugyanakkor a beruházási javak, a tartós és a nem tartós fogyasztási cikkek árai növekedést mutattak. A legnagyobb éves csökkenést Szlovákiában, Lengyelországban, Franciaországban és Lettországban regisztrálták, míg a legnagyobb éves növekedést Luxemburgban, Svédországban és Csehországban.