Kína szigorít az oroszokkal szembeni kereskedelemben

Kína exportkorlátozást vezetett be a kettős felhasználású termékekre Oroszország felé, melyet a Moscow Times számolt be.

A kínai kormány június 30-án, minden előzetes bejelentés nélkül hozott intézkedést, amely szerint a kettős felhasználású termékek, vagyis azok az árucikkek, amelyek civil és katonai célokra egyaránt felhasználhatók, csak explicit kormányzati engedéllyel adhatók el Oroszországba. A korlátozás többek között gázturbinákat, tervrajzokat, ipari szoftvereket és repülőgép-alkatrészeket érint.

A Moscow Times forrásai szerint a döntés már most komoly fennakadásokat okoz az érintett orosz iparágakban, lassítva az engedélyeztetési folyamatokat és növelve a határon történő papírmunkát, ami általánosságban is megnehezíti a kereskedelmi forgalmat.

A kínai intézkedés hátterében álló okok nem ismertek, mivel a korlátozást nem jelentették be nyilvánosan. Azonban az Egyesült Államok és más nyugati országok rendszeresen bírálják Kínát, amiért a kettős felhasználású termékek exportjával támogatja Oroszország területszerző háborúját, és több kínai vállalatot szankciókkal sújtottak a háború kezdete óta. Feltételezhető, hogy a kínai kormány a további amerikai szankciók elkerülése érdekében hozta meg az intézkedést, tekintettel arra, hogy Kína és az Egyesült Államok között jelentős kereskedelmi kapcsolatok állnak fenn.