Argentína külpolitikai fordulata: Fegyverszállítmány Ukrajnának

Jelentős változásokat hajtott végre Argentína külpolitikájában, amely mostantól Ukrajna és Izrael mellett áll ki, és fegyvereket is küldhet Kijevnek.

Az argentin kormány, Luis Petri védelmi miniszter szavai alapján, új irányt vett Ukrajnával és Izraellel kapcsolatban, ami élesen eltér az előző adminisztráció politikájától. Petri szerint Argentína most az élet védelmezőivel kíván szövetkezni, ami a korábbi, Venezuela, Kuba és Irán felé irányuló kapcsolatoktól való elmozdulást jelenti.

Javier Milei elnök hivatalba lépése óta az ország egyértelműen Ukrajna és Izrael mellé állt, amely magában foglalja az Oroszország Ukrajna elleni inváziójának elítélését és Izrael önvédelmi jogának támogatását a Hamász támadásaival szemben.

Az új külpolitikai irányvonal több konkrét lépésben is megnyilvánul, többek között Argentína felvételét kérte a NATO globális partnereinek listájára, ami szinte a teljes tagsággal egyenértékű státuszt jelent. Emellett az ország F-16-os harci repülőgépek vásárlását tervezi, és visszalép a kínai partnerségtől.

A fegyverszállítmányok tekintetében egyelőre nem világos, hogy milyen fegyvereket adna Argentína Ukrajnának. Korábban felmerült, hogy üzemképtelen Super Étendard vadászbombázókat adnának Kijevnek, cserébe pedig drónokat és/vagy helikoptereket várna a párizsi kormányzattól.

Argentína már korábban két darab Mi-171E forgószárnyas repülőgépet juttatott el Kijevbe, ennek értékét levonhatta a vásárolni kívánt F-16-osok árából.

Ezzel szemben, új műholdfelvételek tanúsága szerint jelentősen bővül két, kulcsfontosságú ballisztikusrakéta-létesítmény Iránban, ami aggasztó lehet az Egyesült Államok és Izrael számára, tekintettel arra, hogy az iráni drónok segítenek fenntartani Oroszország légi csapásainak intenzitását Ukrajnában, és Izrael az Irán által támogatott csoportok, köztük a Hezbollah fenyegetésével néz szembe. Az amerikai elemzők és iráni tisztviselők szerint ez a lépés a rakétagyártás fellendítését szolgálja, és a bővítések erősen kapcsolódhatnak ahhoz a 2022-es Teherán-Moszkva megállapodáshoz, amely értelmében Irán vállalta, hogy rakétákat szállít az Ukrajna ellen háborúzó Oroszországnak. A Planet Labs műholdas cég által nyilvánosságra hozott felvételeken több mint 30 új épület látható a Teherán közelében lévő Modarres katonai bázison és a Khojir rakétagyártó komplexumban. Névtelenséget kérő iráni tisztviselők a Reutersnek megerősítették, hogy a létesítményeket valóban a hagyományos ballisztikus rakéták gyártásának növelése érdekében bővítik, és az új épületek egy része a dróngyártás megduplázását is lehetővé teszi. Az amerikai hatóságok nem kívánták kommentálni az elemzéseket, de jelezték, hogy különböző intézkedéseket, köztük szankciókat vezettek be az iráni rakéta- és dróngyártás korlátozására.