Putyin kinevezte a haditengerészet új vezérkari főnökét

Vlagyimir Putyin orosz elnök új vezérkari főnököt nevezett ki az orosz haditengerészet élére, Vlagyimir Kaszatonov admirális személyében. Az ukrajnai konfliktus során az orosz flotta jelentős veszteségeket szenvedett, a Fekete-tengeri hajóállományának 30 százalékát elveszítette.

Az orosz haditengerészet vezetését 2021 októbere óta Alekszandr Noszatov tengernagy töltötte be, de mostantól Vlagyimir Kaszatonov veszi át az irányítást, akit az orosz államfő, Vlagyimir Putyin nevezett ki a posztra. Az ukrán konfliktus óta a haditengerészet helyzete kritikussá vált, hiszen az ukrán hadsereg, amelynek nincs saját haditengerészete, rakétákkal és tengeri drónokkal sújtotta az orosz flottát. E támadások során legalább 26 orosz hajót és tengeralattjárót süllyesztettek el vagy rongáltak meg. Az ukrán erők májusban egy nagy hatótávolságú rakétával támadták meg Szevasztopolt, ahol az utolsó, cirkálórakétákkal felszerelt orosz hadihajót semmisítették meg.

A haditengerészeti veszteségek nyomán Vlagyimir Putyin június végén követelte a Fekete-tengeri hadihajók biztonságának helyreállítását. Az új vezérkari főnök kinevezése része lehet ennek a folyamatnak, amely a flotta megerősítését és a veszteségek pótlását célozza. (RBC/Moscow Times)