Sulyok Tamás első nagyinterjúját adta

Sulyok Tamás köztársasági elnök a TV2 Tények című műsorának adott első nagyinterjújában beszélt többek között a kegyelmi jogkör értelmezéséről, a Vatikánba tett látogatásáról, valamint a magyar identitásról és államfői szerepfelfogásáról.

Csak fél évvel hivatalba lépése után adott interjút, amelyet a köztársasági elnök hivatala is leiratban közölt. Az interjú során Sulyok Tamás kifejtette, hogy a kegyelmi jogkörben a jogerős bírói ítéletek felülvizsgálatára nincs lehetőség, és ezt az államhatalmi ágak elválasztásának elvével összhangban kell értelmezni. Az ukrajnai háborúról, Magyarország NATO-ban és EU-ban elfoglalt helyéről, valamint az államfői szerepfelfogás konkrétumairól nem esett szó az eredeti cikkek szerint, azonban az interjúban Sulyok Tamás kifejtette, hogy a törvények aláírása helyett vissza is küldheti azokat a parlamentnek és kérhet alkotmányossági normakontrollt is. Édesapjáról, aki a valóságban antiszemita párt aktív tagja volt 1944-ben, nem beszélt részletekben, csak annyit mondott, hogy érték édesapja kapcsán „nemtelen támadások” érték, de ez nem változtatta meg alapvetően az apaképét. Az államfő arról is beszélt, hogy milyen érzés volt, amikor megtudta, hogy köztársasági elnöknek jelölték, és hogy szeret a Sándor-palotában dolgozni, mert ez szembesíti őt a magyar identitással. Mindennapjaiban fontosnak tartja a sajtó áttekintését és a napi feladatok előkészítését. A hadsereg főparancsnokaként úgy nyilatkozott, hogy bár nem adhat parancsot, de vannak bizonyos funkciói, például a vezérkari főnök kinevezése. Az interjúban elhangzott, hogy első hivatalos útja a Vatikánba vezetett, ahol Ferenc pápával találkozott, és ezt Európa egységének és összetartozásának szimbólumaként értékelte. Az EU soros elnökségével kapcsolatban optimistának nevezte magát, és kiemelte a versenyképesség és a migráció fontosságát. A magánéleti részletekről is mesélt, például arról, hogy szeret kelt tésztát készíteni, bár az aranygaluskát néha "kicsit furcsán sütöm meg" a felesége szerint, és hogy szeret túrázni, noha van egy kis tériszonya. Az interjú során nem esett szó a Magyarország EU soros elnökségével kapcsolatos diplomáciai kérdésekről az eredeti cikkek szerint, azonban az új információk alapján Sulyok Tamás kifejtette, hogy az Európai Tanács soros elnöksége bizonyos kérdésekre ráirányítja a figyelmet, és fontosnak tartja a versenyképesség kérdését, valamint az illegális migrációval kapcsolatos fókusz és a gazdaközpontú mezőgazdaságra történő odafigyelés.

: Sulyok Tamás köztársasági elnök interjúja a TV2-nek (article-1) : Sulyok Tamás köztársasági elnök első nagyinterjúja a TV2-nek (article-2) : Sulyok Tamás köztársasági elnök első nagyinterjúja a TV2 Tények című műsorában (article-3)