Börtönbüntetést kért az iskolaigazgató egy poszt miatt az anyukára, a szülők petícióznak, mégis megint kinevezték

Bár több mint 300 szülő petícióban kérte, hogy ne nevezzék ki újra a nagycenki általános iskola eddigi igazgatóját, a tankerület és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár mégis újabb öt évre H. Gabriellát bízta meg az intézmény vezetésével.

A Nagycenki Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, H. Gabriella 2009 óta áll az intézmény élén, és vezetési stílusa miatt egyre több szülő iratja át gyermekét más iskolákba. Az elmúlt nyáron 17 család, míg a szeptemberben kezdő 33 nagycenki elsős közül csak 13-an választották a helyi iskolát, a többiek a környező településekre mentek tanulni.

A helyi önkormányzat korábban elutasította az igazgató pályázatát, azonban a tankerület mindig megfelelőnek ítélte őt a pozícióra. A döntés ellenére a 3000 fős Nagycenk lakosságának nagyjából 11 százaléka, 304 személy írta alá a petíciót, amelyet még az igazgatói pályázatok elbírálása előtt eljuttattak a Soproni Tankerületi Központhoz.

A szülők és az igazgató közötti konfliktusok miatt több bírósági per is zajlott. Az egyik legemlékezetesebb eset a covidhoz kapcsolódik, amikor az iskolai beengedés során kötelező lázmérés miatt a gyerekeknek hosszú ideig kellett sorban állniuk az esőben. Egy ezzel kapcsolatos Facebook-posztot követően az igazgatónő letöltendő börtönbüntetést kért a posztoló háromgyerekes anyukára, aki végül felmentést kapott, de több kommentelőnek több százezer forintos pénzbírságot kellett fizetnie.

A szülők a petíciót Maruzsa Zoltánnak is elküldték, aki válaszában elismerte, hogy a döntés nem mindenki tetszését nyeri el, de hangsúlyozta, hogy a döntéshozatal során a legfontosabb szempont a tanulók érdeke volt. Ennek ellenére a szülők tiltakozása ellenére június 29-én ismét H. Gabriellát nevezték ki az iskola élére.

A szülők szerint az igazgatónő nárcisztikus és erőszakos ember, aki mindenkit eltapos, aki nem áll be a sorba, és aki szerint nem kell, hogy a diákok szeressenek iskolába járni. Az intézményben "farkastörvények" uralkodnak és "diktatúra van". A vasfegyelem ellenére gyakori a verekedés az iskolában, és egy esetben, amikor egy kislányt tanítási időben durván megrugdostak a társai, az igazgatónő úgy reagált, hogy miért nem védte meg magát, és hogy ő csak akkor tud tenni valamit, ha kilökik a gyereket az ablakon.

A riport szerint nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok is elmennek az iskolából, mivel a vezető elüldözi őket. H. Gabriella 2020 októberében miniszteri kitüntetést is kapott.