Izrael légicsapásokat mért egy jemeni kikötővárosra

Intenzív légicsapások érték a jemeni Hudajda kikötővárost, amelyeket az izraeli hadsereg hajtott végre válaszul a húszi lázadók támadásaira. Az Al-Masirah jemeni tévécsatorna szerint a támadások halálos áldozatokat és sebesülteket is követeltek.

A húszi lázadók által ellenőrzött médiumok szombaton számoltak be a légicsapásokról, amelyek során a kikötői olaj- és dízelraktárakat, valamint a helyi áramszolgáltató vállalatot érték a támadások. A húszi lázadók dróntámadásában egy ember vesztette életét és többen megsebesültek Tel-Avivban, az Egyesült Államok nagykövetségének közelében, amelyre válaszul Izrael a kikötőváros ellen intézett csapást. Az izraeli hadsereg szerint a válaszcsapásokat az elmúlt hónapokban Izrael ellen végrehajtott több száz támadásra adott válaszként hajtották végre. A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna szerint a támadásban tizenkét izraeli vadászrepülőgép vett részt, köztük F-35-ös vadászgépek is.

Az Al Masirah TV jelentése szerint a szombati támadásokban olajtároló létesítmények és egy erőmű voltak a célpontok Hudajdában, ahol tűz ütött ki. Az egészségügyi tisztviselők szerint a légitámadásoknak halálos áldozatai is voltak, bár pontos számokat nem közöltek. Az izraeli hadsereg "katonai célpontokat" ért csapásokról számolt be Jemenben.

A húszi lázadók, akik Iránnal szövetségesek és magukat Jemen hivatalos fegyveres erőiként állítják be, a Vörös-tenger hajózási útvonalait veszik célba, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre a Gáza elleni háború befejezésére. A csoport ballisztikus rakétákat és drónokat is kilőtt Izraelre, amelyek többségét elfogták. Egy robbanóanyaggal megrakott húszi drón azonban kikerülte az izraeli légvédelmet, és Tel-Avivban csapódott be, amit Izrael súlyos biztonsági résnek tekintett. Yoav Gallant védelmi miniszter üzenetében fogadkozott, hogy Izrael "leszámol" mindenkivel, aki árt a biztonságának.

Mohammed Abdulsalam, a húszi szóvivő, az izraeli légicsapásokat "brutális izraeli agressziónak" nevezte, amelynek célja az emberek szenvedésének elmélyítése és nyomás gyakorlása Jemenre. Abdulsalam szerint a támadás csak növelni fogja a jemeni nép és fegyveres erőinek eltökéltségét, hogy támogassák Gázát.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is légicsapásokat hajtott végre Jemenben a húszi támadásokra válaszul, de ezek nem állították meg a támadásokat. Az Al Jazeera munkatársa, Hamdah Salhut szerint a legújabb fejlemények tovább nehezítik az izraeli hadsereg dolgát, és egy újabb front nyílt meg a régióban.