Nehéz tél vár Ukrajnára az energiaválság miatt

Ukrajnában a lakosság kemény télre számíthat az orosz támadások által okozott energiaválság következtében, és sürgős segítségre van szükségük a hidegebb hónapok átvészeléséhez – figyelmeztet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az UNHCR vezetője, Filippo Grandi szerint az ukránok különösen az energiaellátás miatt aggódnak. "Energia, energia, energia. Soha nem láttam még ilyen egyetértést. Tényleg aggódnak emiatt a kérdés miatt" – mondta Grandi az ukrán tisztségviselőkkel folytatott megbeszélései után. Hozzátette, hogy a lakosság, különösen Harkivban, attól félnek, hogy a téli hónapokban fűtés nélkül maradnak, és hangsúlyozta a "támogatás fenntartásának" szükségességét.

Az UNHCR megfigyelései szerint az elmúlt két-három hónapban enyhe növekedést mutatott az ukrajnai menekültek száma, különösen az ukrán erőművek elleni pusztító orosz rakétatámadások nyomán. Grandi szerint az emberek attól tartanak, hogy áram nélkül kell szembenézniük a téllel, és az áramválságot tekintik a fő oknak a külföldön menedéket kereső ukránok számára, nem pedig a katonai támadásokat.

Az orosz rakéta- és dróntámadások március óta több mint kilenc gigawattnyi erőművi kapacitást semmisítettek meg Ukrajnában, ami május óta országszerte órákig tartó áramkimaradásokhoz vezetett. Ennek ellenére az ENSZ jelentése szerint jelentős számú visszatérőt is megfigyeltek Ukrajnába. "A becslések szerint 2022 februárjától egymillió ember tért vissza legalább három hónapra az országba" – mondta Grandi, aki szerint ezek nem olyan emberek voltak, akik egy gyors hazautazásra indultak, hogy megnézzék a házukat.

Mégis, körülbelül 6,5 millió ukrán, vagyis a lakosság egyhetede maradt az országon kívül. Grandi szerint a visszatérési hajlandóság továbbra is magas, az Európában tartózkodó ukrán menekültek mintegy 60-70 százaléka szeretne visszatérni hazájába, és Ukrajna támogatását fenn kell tartani.

Lassabban készülnek az Ukrajnának szánt Patriotok

Az ukrán védelemnek az orosz megszállókkal szemben szüksége van az Egyesült Államok által leszállított Patriot rakétákra is, ám Reuters szerint ezek gyártása a vártnál lassabban halad. Washington Japán gyárakat is be akar vonni a kapacitás növelése érdekében, ám a Boeing által gyártott meghatározó alkatrészek miatt ez nehézségekbe ütközik. Az amerikai cég saját gyártási sorának felfejlesztését azonban csak 2027-re tervezi. Mitsubishi Heavy Industries amerikai licenc révén évi 30 PAC-3 rakétát gyárt le, ezt 60-ra lenne képes növelni. A légvédelem biztosítása kulcsfontosságú Ukrajna számára, Volodimir Zelenszkij korábban már elmondta, hogy az orosz rakéták elleni védelemhez szükséges kapacitásnak csak a negyedével rendelkezik.