Letartóztatták Emma Watson zaklatóját

Az amerikai Chad Michael Bustót letartóztatták Oxfordban, miután a helyiek jelentették, hogy kérdezősködött Emma Watson színésznőről, aki jelenleg kreatív írást tanul a városban. Bustót már korábban is letartóztatták, amikor egy New York-i divatbemutatón berontott az öltözőbe és azt kiabálta, hogy feleségül akarja venni a 34 éves sztárt.

A 44 éves férfi a Heathrow melletti Colnbrook bevándorlási központban adott interjút a The Sun című lapnak, ahol elmondta, hogy az angol tanszéket látogatta meg és emberekkel beszélt, valamint a Fogadóközpontba is ellátogatott információkért. Busto azt állítja, hogy nem zaklatta a színésznőt, csupán kérdezősködött róla, és ezt nem maga Watson jelentette. A férfi azt is hozzátette, hogy egy amerikai szövetségi pert nyert meg, amelyben az ország igazságszolgáltatási rendszerét nyilvánították illegálisnak, és ha találkozott volna Watsonnal, ezt az ügyet szerette volna megbeszélni vele.

Busto azt is elárulta, hogy a New York-i eseményen tényleg kiabált valamit, de ezt csak a figyelemfelkeltés miatt tette, és nem volt olyan drámai, ahogy azt a média beállította. A férfi június 12-én érkezett Bostonból a Heathrow-ra, 800 fonttal és egy hálózsákkal, és állítása szerint Londonba ment, hogy kormányzati szerveket látogasson meg, valamint egy oxfordi templomban aludt. Busto szerint a hatóságok kitoloncolását tervezték, és ő brit állampolgárságot szeretett volna igényelni, jelenleg azonban nem tudja, mikor hagyhatja el az országot, és úgy érzi, életveszélyben van.

A Garrick Club, amely egyike a világ legrégebbi exkluzív klubjainak, és amelynek tagjai között olyan prominensek találhatók, mint III. Károly király és Benedict Cumberbatch, évszázadok óta kizárólag férfiakat fogadott tagjai közé. A klubot 1831-ben alapították, és nevét David Garrickről kapta, aki jelentős szerepet játszott a brit dráma fejlődésében. A Garrick tagjai között színészek és az elit tagjai is megtalálhatók, akik egy olasz stílusú palotában Londonban gyűlnek össze.

A klub hosszú ideig ellenállt a változásnak, és csak 2024 májusában szavazta meg a tagok többsége, hogy nőket is felvegyenek, elsőként Judi Denchet és Siân Phillips színésznőket választották be gyorsított eljárással. A változás egy szivárogtatási botrány és a negatív közvélemény nyomására következett be, amelynek során kiderült, hogy a klub tagjai között számos prominens személyiség található. A botrány hatására több tag, köztük a brit titkosszolgálat vezetője és az Egyesült Királyság kabinettitkára is kilépett a kluból. Az újítás jelentős mérföldkőnek számít a klub életében, és a női egyenjogúság korában fontos lépés a hagyományok megváltoztatásában.

Öt és négy év börtönt kapott a Just Stop Oil nevű brit klímavédelmi szervezet öt aktivistája, akik korábban kitervelték, hogy blokád alá vonják a londoni M25-ös autópályát, írja a Guardian. Az aktivisták 2022 novemberében négy napon át okoztak dugót tüntetéssorozatukkal a londoni körgyűrűs autópályán. Az őket elítélő bíró szerint ezzel „átléptek egy határt, klímaügyi kampány helyett a fanatizmusba” fordultak át az aktivisták. Az öt embert közveszély okozására irányuló összeesküvésben találták bűnösnek. A tüntetések egyik szervezője, Roger Hallam öt, míg négy társa négy év büntetést kapott, ami vélhetőleg eddig a leghosszabb büntetés, amit valaha is kiszabtak az Egyesült Királyságban erőszakmentes tüntetésért. A szervezetet támogatók, illetve több klímavédelmi szervezet is elítélte a bíróság döntését, amely szerintük csak azt mutatja, hogy nem lehet békésen tiltakozni olyan kérdésekben, „amely nem egyezik meg a mindenkori kormány elveivel”.