43 év után szabadon egy ártatlanul elítélt nő Missouriban

Pénteken szabadlábra helyezték Sandra Hemme-t, aki 43 évig ült börtönben egy gyilkosságért, amit nem követett el. A 64 éves nő a chillicothe-i börtönből távozott, miután a bíróság kimondta, hogy ártatlan.

Sandra Hemme 1981-ben került börtönbe, akkor még csak húsz éves volt. Évek óta mentális betegségek miatt kezelés alatt állt, amikor elítélték Patricia Jeschke meggyilkolásáért. A bíróság idén júniusban helyezte hatályon kívül az ítéletét, miután "egyértelmű és meggyőző" bizonyítékot találtak arra, hogy ártatlanul ítélték el. Hemme mentális állapota miatt tett zavaros vallomásokat, amelyek magára terhelőek voltak. Az ügy 1980-ban kezdődött, amikor Jeschke nem jelent meg a munkahelyén, és később holtan találták otthonában. Hemme-et egy másik késes ügy kapcsán vették őrizetbe, és többször is kihallgatták, mely során ellentmondásos vallomásokat tett.

Az Innocence Project jogi csapata szerint Hemme volt az Egyesült Államokban a leghosszabb ideig jogtalanul bebörtönzött ember. A bíró eredetileg június 14-én hatályon kívül helyezte az elítélését, miután az ügyvédei "egyértelmű és meggyőző bizonyítékot" szolgáltattak a "tényleges ártatlanságról".

Azonban Andrew Bailey republikánus államügyész bírósági úton harcolt Hemme szabadon bocsátása ellen, és csak akkor állt le, amikor a bíró figyelmeztette, hogy neki is bíróság elé kell állnia, ha nem teljesíti a bírói rendelkezéseket. Hemme szabadulását tovább nehezítették azok a büntetések, amelyeket a rácsok mögött elkövetett bűncselekményekért kapott. 1996-ban 10 év börtönbüntetést kapott, mert borotvapengével megtámadott egy börtönmunkást, 1984-ben pedig két év börtönbüntetést kapott „erőszak elkövetésére való felajánlkozásért”.

A bíró egy átfogó vizsgálat után jutott arra a következtetésre, hogy Hemme erősen nyugtatózott és „képlékeny mentális állapotban” volt, amikor a nyomozók többször is kihallgatták egy pszichiátriai kórházban. A végső beismerő vallomását úgy jellemezték, hogy „gyakran egyszavas válaszokat adott a vezetett kérdésekre”. A vallomáson kívül semmilyen más bizonyíték nem kapcsolta őt a bűncselekményhez.

A St. Joseph-i rendőrség figyelmen kívül hagyta a Michael Holmanra - egy 2015-ben elhunyt rendőrre - utaló bizonyítékokat. A bírósági eljárás során kiderült, hogy a rendőr kisteherautóját látták a meggyilkolt nő lakása előtt, megpróbálta használni a nő hitelkártyáját, és a fülbevalóját megtalálták a rendőr lakásában. A bíró a 43 évig más bűne miatt ülő asszonyt a „nyilvánvaló igazságtalanság áldozatának” nevezte.

A szabadon engedéséről döntő tárgyaláson azt is kimondták, hogy bár már nem lehet bizonyítani, a rendőrség annak idején figyelmen kívül hagyta azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján felvetődhetett volna, hogy épp Michael Holman, a helyi rendőr követte el a gyilkosságot, aki később egy másik bűncselekmény miatt börtönbe került és 2015-ben halt meg.

Az AP ott volt, amikor Hemme egy közeli parkban találkozott újra a családjával, és megölelte nővérét, lányát és unokáját. "Még csak kisbaba voltál, amikor anyukád küldött rólad egy képet. Amikor kicsi voltál, pont úgy néztél ki, mint anyukád, és még mindig úgy nézel ki, mint ő," mondta Hemme, akinek az unokája nevetve azt válaszolta: "Ezt sokszor mondják."