Megújult erővel térnek vissza a moduláris telefonok

A moduláris telefonok, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kedvük szerint alakítsák, formázzák és bővítsék készülékeiket, újra a figyelem középpontjába kerülnek. A Google által életre hívott Project Ara után, amelyet végül nem dobtak piacra, a Nothing alvállalata, a CMF egy új koncepcióval áll elő a Phone 1-es modelljével.

A Google Project Ara projektje, amelynek keretében a felhasználók cserélgethették volna a telefon hátlapi "tégláit", például hangszórókat, GPS-t, tárhelyet vagy kamerát, nem valósult meg. A vállalat eredetileg 2015-re ígérte az első moduláris telefon piacra dobását, de a megjelenést többször elhalasztották, majd a projektet 2017-ben végül beszüntették. A bukás mögött többek között a potenciális vásárlók elégedetlensége és a gyártási nehézségek álltak.

A CMF azonban újra megpróbálkozik a moduláris telefonok piacával a Phone 1-es modelljével. A készülék dizájnja minimalista, a hátlap cserélhető lesz, és különböző funkcionális kiegészítők csatlakoztathatók hozzá. A Phone 1 várhatóan egy 6,7 hüvelykes, Full HD+ felbontású AMOLED megjelenítővel, ujjlenyomat-olvasó szenzorral és 120 hertzes képfrissítéssel érkezik.

A telefon belsejében egy MediaTek Dimensity 7300-as lapka lesz, a fotózásról pedig egy 50 megapixeles kamera gondoskodik, amelyet valószínűleg egy másodlagos mélységérzékelő egység is kiegészít. Az előlapon egy 16 megapixeles szelfikamera kap helyet, 3D-s arcazonosításra azonban nem lesz képes a készülék. Az akkumulátor kapacitása 5000 milliamperóra lesz, amelyet 33 wattal lehet majd tölteni.

A CMF Phone 1-en Android 14 fog futni, amely később frissíthető lesz Android 15-re. Két változatban lesz kapható, mindkettő 128 gigabyte bővíthető háttértárral, a memória mérete pedig hat vagy nyolc gigabyte lesz.

A készülék ára Indiában a hat gigabyte memóriával szerelt modellért körülbelül 72 ezer forintnak megfelelő összeg lesz, míg a nyolc gigabyte-os változatért 80 ezer forintnak megfelelő összeget kell majd fizetni. A hazai hivatalos forgalmazásról nincs információ, de a márka termékei Magyarországon is elérhetők lesznek. A bemutató után várhatóan több információ is napvilágot lát majd a készülékről.