Használt nyugati autók iránti kereslet csökkenése

A DataHouse adatai alapján júniusban csökkent a hazánkba importált használt személyautók száma, miközben a belföldi használtautó-piac rekordforgalmat ért el.

Június hónapban mindössze 8492 használt személyautó kapott magyar rendszámot, ami 2023-ban a leggyengébb havi eredményt jelenti. Ezzel szemben a belföldi autók adásvétele új csúcsot döntött a múlt hónapban. Az év első felében átlagosan havi 9 ezer használt személygépjármű érkezett az országba, ami megegyezik a tavalyi adatokkal. Május végéig körülbelül 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát hazánkban, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint a behozatali volumen a Covid-időszak előtti évekhez képest csökkent, amit a chip- és alkatrészhiány tovább súlyosbított. Ennek következtében a használt autók iránti külföldi kereslet növekedése miatt az importált járművek ára emelkedett, így elveszítették árelőnyüket a belföldi piacon.

Importpiac változásai

A behozatal 2023-ra a korábbi csúcsokhoz képest közel harmadával csökkent, és azóta is ezen a szinten maradt. A nyugati autópiacokon az új és használt járművek árai közötti különbség ismét növekszik, ami javíthatja a magyar vásárlók helyzetét, akiknek a reáljövedelme emelkedni kezdett. Azonban a kereslet növekedése csak késéssel követi a jövedelmi helyzet javulását, és a forint gyenge árfolyama miatt 2024 második felében is csak mérsékelt, néhány százalékos bővülés várható a használt autók importjában.

A legkeresettebb márkák

2024 első felében a legnépszerűbb importált márkák a következők voltak:

  1. Volkswagen (a teljes behozatal 12,6 százaléka)
  2. Opel (8,8 százalék)
  3. Ford (8,7 százalék)
  4. Audi (6,7 százalék)
  5. BMW (5,8 százalék)
  6. Mercedes (5,6 százalék)

Az importált használtautók száma az idei első félévben 53 775 volt, ami 0,5 százalékkal több az előző év azonos időszakában regisztrált 53 491 darabnál. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 63 331 volt, ami 11,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 56 594-es értéket.