Orbán Viktor moszkvai útját bírálta az amerikai nagykövet és az EU vezetői, aggódik a Fehér Ház

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnök július 5-i moszkvai látogatását egy bejegyzésben, és az Európai Unió vezető tisztségvezetői is kritikával illették, míg a Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre aggodalmát fejezte ki az út miatt.

Az amerikai nagykövet a Facebookon tett közzé egy posztot, amelyben kritikusan szólalt meg a magyar kormányfő moszkvai útjával kapcsolatban. Pressman szerint Orbán Viktor októberi kínai találkozója Putyinnal és a mai moszkvai látogatása, valamint a magyar külügyminiszter kilenc oroszországi útja, amelyeket azóta tett, hogy Putyin megszállta Ukrajnát, nem a békéről szólnak, hanem a haszonról, és ez óriási kárt okoz a magyaroknak és Magyarország szövetségeseihez fűződő kapcsolatainak. A nagykövet úgy véli, ezek a lépések "óriási rossz szolgálatot tesznek a magyaroknak, illetve Magyarországnak a szövetségeseivel való kapcsolatában". Pressman hangsúlyozta, hogy amíg Orbán Viktor nem ragaszkodik ahhoz, hogy Putyin tiszteletben tartsa Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és brutális háborúját feltételekkel fejezze be, addig nem tekinthető béketeremtőnek.

A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre is megszólalt az ügyben, kifejezve az Egyesült Államok aggodalmát Orbán Viktor moszkvai útjával kapcsolatban. Jean-Pierre szerint az út nem segíti elő a béke ügyét és ellentétes Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és függetlenségének előmozdításával.

A moszkvai tárgyalások után Szijjártó Péter kijelentette, hogy nem kell odafigyelniük az ilyen jellegű kritikákra.

Az amerikai nagyköveten és a Fehér Ház sajtótitkárán kívül az Európai Unió vezető tisztségvezetői is kritizálták Orbánt: külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt mondta, a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, semmilyen formában sem képviseli az EU-t. Ugyanígy látta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, Ursula von der Leyen pedig "megalkuvást" emlegetett Orbán Moszkvai útjával kapcsolatban.

A mai moszkvai látogatás kapcsán több külföldi megszólalás és reakció is érkezett, amelyekről a magyar és nemzetközi sajtó is beszámolt. Jens Stoltenberg távozó NATO-főtitkár a két államfő egyeztetésével kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába és nem a NATO-t képviseli. Az ukrán külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy az utazásról szóló döntést a magyar fél Ukrajna beleegyezése és koordinálása nélkül hozta meg, és emlékeztetett arra, hogy "Ukrajnáról Ukrajna nélkül nincs megállapodás" elve továbbra is sérthetetlen, felszólítva minden államot, hogy szigorúan tartsa magát ehhez. Gitanas Nauseda litván elnök például korábban azt mondta a találkozást illetően, hogy "Ha tényleg békét akarsz, nem fogsz kezet egy véreskezű diktátorral, hanem minden erőfeszítést megteszel Ukrajna támogatására".

Orbán Viktor a bírálatokra reagálva X-en azt írta, hogy az EU háborús intézkedéseit ostobaságnak nevezve, és hangsúlyozta, hogy politikai megközelítésre van szükség a bürokratikus helyett, ha véget akarunk vetni a háborúnak. Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Eric Mamer szóvivő kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása megkérdőjelezi az Európai Bizottság közelgő látogatását Magyarországra. Az útra a magyar miniszterelnök „békemisszióként” tekint, és hangsúlyozta, hogy ez egy bilaterális út, vagyis Magyarország és Oroszország közötti tárgyalás, nem pedig az EU és Oroszország közötti. Ennek ellenére Putyin orosz elnök azt mondta Orbánnak, hogy várja tőle az EU álláspontját Ukrajnával kapcsolatban.

Orbán Viktor moszkvai útja után nem Magyarországra, hanem Azerbajdzsánba utazott, hogy részt vegyen a Török Államok Szervezete (OTS) államfőinek Sushában tartandó informális csúcstalálkozóján. A magyar miniszterelnököt díszőrség fogadta a fuzuli nemzetközi repülőtéren, és az OTS-tagországok nemzeti zászlói díszítették a helyszínt. Fogadói között volt Yagub Eyyubov, az Azerbajdzsáni Köztársaság első miniszterelnök-helyettese, Emin Huseynov, az Azerbajdzsáni Köztársaság elnökének különleges képviselője Aghdam, Fuzuli és Khojavand körzetekben, valamint Samir Sharifov külügyminiszter-helyettes és más hivatalos személyek.