Magyar-amerikai kapcsolatok: 35 év, 19 elnöki és kormányfői találkozó

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Egyesült Államokba repült, hivatalosan NATO-csúcstalálkozóra, de találkozhat az amerikai elnökkel is. Az Index összegyűjtötte a magyar kormányfők és az amerikai elnökök találkozásait a rendszerváltás óta.

  1. július 11-én George H.W. Bush elnök látogatott Budapestre, ami a rendszerváltás idején történt, de még a demokratikus választások előtt. A találkozón a gazdaság volt a fő téma, de az amerikai elnök nem ígért újabb hiteleket. A kapcsolatok alapjait Bush elnöksége alatt fektették le, amikor Göncz Árpád államfő és Antall József miniszterelnök gyakran látogatták Washington-t.

1990-ben Antall József jelentős amerikai hitellel tért haza, és állítólag barátság alakult ki közte és Bush között. 1991-ben Antall ismét Bush-nál járt, ahol a délszláv háború miatt biztonságpolitikai kérdésekről és további amerikai segítségről tárgyaltak.

Bill Clinton elnöksége alatt Göncz Árpád államfőt kétszer is meghívta, és 1994-ben Clinton Magyarországra látogatott, ahol aláírta a budapesti memorandumot. Horn Gyula miniszterelnökkel is találkozott, és támogatta Magyarország NATO-csatlakozását. Clinton 1996-ban meglepetésszerű látogatást tett Taszáron, és találkozott Göncz Árpád köztársasági elnökkel, valamint Horn Gyula miniszterelnökkel.

George W. Bush három magyar miniszterelnökkel is találkozott: Orbán Viktorral, Medgyessy Péterrel és Gyurcsány Ferenccel. Medgyessy támogatását fejezte ki az iraki invázióval kapcsolatban, míg Gyurcsány a Bush-Cheney-doktrínát követte.

Bajnai Gordon és Barack Obama 2009-ben New Yorkban találkoztak, és Joe Biden alelnök hivatalosan fogadta Bajnait. Orbán Viktor és Obama nem találkoztak hivatalos keretek között, de többször beszéltek futólag.

Donald Trump 2019-ben fogadott magyar kormányfőt a Fehér Házban, és Orbán Viktor többször is találkozott vele a választási vereség után. Orbán Viktor a demokrata Joe Biden elnökkel eddig nem találkozott, és a geopolitikai feszültségek miatt a demokrata amerikai kormányzást teszi felelőssé.