Kínai pénzmosó banda lefülelése Európában

Francia és spanyol hatóságok lecsaptak egy kínai pénzmosó bandára, amely naponta akár egymillió eurót is képes volt "tisztára mosni", az Europol közreműködésével. A bűnszervezet öt tagját, beleértve a vezetőjét is, Spanyolországban vették őrizetbe, és a nyomozás során több helyszínen is házkutatásokat hajtottak végre.

A 2021 februárjában indult nyomozást a francia hatóságok kezdeményezték, az ONAF vezetésével, melyben több száz spanyol rendőr, valamint francia vám- és pénzügyőrök is részt vettek. A házkutatások során közel 160 ezer eurót foglaltak le, és a gyanú szerint a banda több európai országban működött legalább 2019 óta, hamis termékek, prostitúció és adócsalás révén szerzett pénzeket mosva tisztára.

Az Europol korábban is részt vett hasonló sikeres akciókban, például májusban egy telefonos csalásokra szakosodott bűnszövetkezet felszámolásában. Egy áprilisi tanulmányuk szerint az EU-ban több mint 800 bűnözői csoport működik, melyek gyakran legális üzleti hálók mögé rejtőznek, és a vezetőik bebörtönzése sem jelent számukra jelentős visszaesést.

A francia és spanyol hatóságok mellett a román és a francia hatóságok is sikeres akciót hajtottak végre, egy embercsempész-hálózatot számoltak fel, amely román nőket szállított Franciaországba szexuális kizsákmányolás céljából. Az Eurojust szerint a szervezett bűnözői csoport tagjai 2022 januárja óta toborozták hátrányos helyzetű áldozataikat Romániában, és a franciaországi Lyonban, bérelt lakásokban, fenyegetést és erőszakot alkalmazva kényszerítették őket prostitúcióra.

Az elkövetők egy weboldalon keresztül hangolták össze tevékenységüket és álltak kapcsolatban ügyfeleikkel. A szexuális kizsákmányolásból származó bevételt a csoport Romániában élő vezetői különböző befektetéseken keresztül tisztára mosták. A nyomozás során 14 helyszínt vizsgáltak át Romániában, járműveket, nagymennyiségű készpénzt és olyan bankkártyákat foglaltak le, amelyeket a kizsákmányolt nőktől koboztak el. A nyolc gyanúsított közül hatot Romániában, kettőt pedig Franciaországban állítottak elő.

Az Europol és az Eurojust együttműködése jelentős szerepet játszik az ilyen nemzetközi bűnözői hálózatok elleni küzdelemben. Az Eurojust tavaly több mint háromszáz olyan ügyben segítette a nemzeti hatóságokat, amely a nemzetközi emberkereskedelemmel függött össze, és az áldozatok 87 százaléka nő vagy kiskorú lány volt.