Az utolsó pillanatban kitolták a határidőt a felvételizők számára

A felsőoktatási felvételi eljárásban résztvevőknek július 10-ig kell feltölteni a hiányzó dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe, a megjelölt szakok törlésére, költségtérítéses szakpár hozzárendelésére is van még lehetőség. A sorrendmódosításra az Oktatási Hivatal meghosszabbította a határidőt, július 16-ig van lehetőség a listát véglegesíteni – közölték a felvi.hu-n.

A 2023/2024-es tavaszi érettségi időszak július 3-án ért véget, és azoknak, akik szeptemberben szeretnék felsőoktatásban folytatni tanulmányaikat, és február 15-ig benyújtották jelentkezésüket, most kell véglegesíteniük jelentkezéseiket az E-felvételi rendszerben. Az Oktatási Hivatal (OH) szerint idén 120 990 felvételi eljárásban résztvevőt érint a kérdés.

Hiánypótlás – július 10-ig

A jelentkezőknek e határidőig kell feltölteniük a jelentkezési határidő után szerzett dokumentumaikat, mint például a végzős év tanulmányi eredményét igazoló bizonyítványt, az ötödik tárgynál az utolsó két év oldalait, vagy egyéb pontszerző igazolásokat. A 2006 után szerzett érettségi eredményeket, hazai okleveleket és az államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok adatait csak rögzíteni kell a rendszerben. Az idei érettségi eredmények folyamatosan érkeznek a központi felvételi nyilvántartásba, és a határidőig benyújtott dokumentumok, valamint a beérkező közhiteles adatok feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart.

A külföldi vagy külföldi rendszerű középiskolában idén érettségizőknek július 16-ig van lehetőségük az oklevél feltöltésére, és ezeket a tanulmányi eredményeket sem kell külön rögzíteniük, azt az OH végzi el.

Szak törlése

A jelentkezőknek lehetőségük van egy vagy több szak törlésére, de a plusz jelentkezésekért befizetett összeget nem térítik vissza, és újabb szakot sem lehet felvenni a töröltek helyére. A jelentkezést többször is vissza lehet vonni, de a határidőig ez végleges művelet, és nem aktiválható újra.

Sorrendmódosítás – július 16-ig

A jelentkezőknek lehetőségük van a jelentkezés sorrendjén módosítani, ha még nem tették meg. Csak a már megjelölt szakok sorrendje változtatható, az intézményeké nem. Ha az intézmény meghirdette, a megjelölt szakok eltérő finanszírozású párja is felvehető, ekkor nincs szükség sorrend módosításra, csak a térítéses szakpár hozzárendelésére.

A sorrendmódosítás fontos, mert egy jelentkező csak egy helyre kerülhet be, oda, ahol a listájában elsőként elérte a ponthatárt. A felvi.hu azt javasolja, hogy az első helyre az kerüljön, ahova a jelentkező leginkább be szeretne kerülni.

Mikor érdemes módosítani? Ha megváltozott a preferencia, költözés miatt egy hátrébb sorolt intézmény közelebb lenne, vagy ha a megjelölt szak állami ösztöndíjas formája hátrébb szerepel, mint az önköltséges.

Mikor nem érdemes változtatni? A ponthatárok kihirdetésére július 24-én kerül sor, és a tavalyi ponthatárok irányadók lehetnek az esélylatolgatáshoz. Azonban óvatosan kell bánni a ponthatárok becslésével, mivel azok változhatnak a jelentkezők száma, hozott pontjaik és az intézményi kapacitás függvényében.

A felvi.hu tájékoztatójában hangsúlyozzák, hogy a jelentkezési helyeket érintő kérelmeket, mint a finanszírozási pár felvétele és a sorrendmódosítás, nem lehet egyszerre benyújtani, és az elbírálás 24-48 órát is igénybe vehet.