Több mint húszezer film vált ingyenesen elérhetővé

Az Egyesült Államokban már tíz éve népszerű Tubi streamingplatform Nagy-Britanniában is elérhetővé vált, a Rupert Murdoch ausztrál médiamágnás által vezetett Fox Corporation kezdeményezésére. A szolgáltatás könyvtárában több mint 20 000 film és tévésorozat közül válogathatnak a nézők.

A Tubi 2014-ben kezdte meg hódító útját az Egyesült Államokban, és a Fox Corporation 2020-ban 440 millió dollárért (160 milliárd forint) felvásárolta a szolgáltatást. Jelenleg több országban, köztük Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon és több latin-amerikai országban is elérhető.

Az ingyenes, de reklámokkal támogatott streamingplatform a Murdoch-konglomerátum legújabb szereplője az Egyesült Királyság piacán. Murdoch cégének tulajdonában van többek között a The Times és a The Sun is, de a Sky News részesedését már eladta a Comcastnak. Emellett a TalkTV nevű jobboldali hírcsatorna mögött is ő áll, és többségi részesedése van a Sky Italiában is.

A Tubi modellje az Egyesült Államokban rendkívül népszerű, havonta mintegy 80 millió felhasználót vonz. Az Egyesült Királyságban azonban a piac telítettebb, hiszen a helyi lakosok hozzáférnek a Channel 4 és az ITVX csatornákhoz, valamint a BBC iPlayerhez, amely éves licencdíj ellenében reklámmentes szolgáltatást nyújt. A Netflix, a Disney+ és az Amazon Prime Video jelenléte tovább növeli a versenyt.

A pandémia idején megugrott a streamingplatformok népszerűsége, azonban a felhasználók számának csökkenése miatt több szolgáltató, így a Netflix és az Amazon is változtatásokat vezetett be, például reklámokat és magasabb előfizetési díjakat.

Anjali Sud, a Tubi vezérigazgatója szerint a cél az, hogy a brit nézőket a kasszasikerektől az eredeti történeteken át a rejtett gyöngyszemekig mindenfajta tartalommal elkényeztessék, és figyelembe vegyék, mi az, ami a helyi rajongók körében népszerű.

A Tubi 2018-ban kivonult az uniós piacról, de a Nagy-Britanniába való belépés előrevetítheti a kontinentális Európába való visszatérésüket, tekintettel az uniós hordozhatósági rendeletre, amely előírja, hogy egy országban streamelhető tartalomnak az összes uniós országban elérhetőnek kell lennie.