Vidnyánszky Attila: A megsérült színészeknek segítettünk, amennyire engedték

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint a tavalyi balesetben megsérült színészeknek segítettek, amennyire csak lehetett, és a kártérítési ügyek kapcsán is tisztázni próbálják a felelősségi kérdéseket.

Vidnyánszky az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy a színészek nem nélkülöznek, és hogy a két megsebesült színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó november óta fejenként több mint 5 millió forintot kapott a táppénzen felül, különböző jogcímeken. Szász Júlia azonban egy Facebook-bejegyzésben cáfolta, hogy ez az összeg megközelítené az 5 millió forintot, és a Nemzeti Színház is reagált a színésznő állításaira. Vidnyánszky szerint Szász nem vette fel azt az 1,5 millió forintos kártérítési előleget, amit megajánlottak neki, ellentétben Horváth Lajos Ottóval, aki ezt az összeget felvette. A színészek nem reagáltak a biztosító által ajánlott 2,4 millió forintos összegre, helyette 7,6 millió forintos kártérítést igényeltek. Vidnyánszky hozzátette, hogy Horváth Lajos Ottó eddig összesen 6 millió 300 ezer forintot kapott, amiből 2,4 millió a táppénz volt.

A Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, hogy a két színész esete között lényegi különbség van, mivel Horváth esetében felmerül a színész felelősségének kérdése is, míg Szász Júliánál ilyenről nincs szó. Vidnyánszky szerint Horváth a baleset során nem oda lépett, ahova kellett volna, és emiatt esett le.

Vidnyánszky azt is elmondta, hogy a színház és a színészek közötti kommunikáció nem megfelelő, és hogy Horváth Lajos Ottó ügyvédjeivel három hete találkoztak, de még nem érkezett válasz a színház által felvetett összegre. Azt is hozzátette, hogy a baleset kérdése összefügg azokkal az ellenséges erőkkel, amelyek szerinte a Nemzeti Színházat meg akarják semmisíteni, és már 11 éve nyomást gyakorolnak rájuk.

Vidnyánszky Attila a műsorban beszélt arról is, hogy a kártérítési ügy szorosan összefügg a színház történetével és jellemével, és úgy látja, hogy a történet nem mérgesedett volna el ennyire, ha nem lennének erők, amelyek abban érdekeltek, hogy őket meghurcolják. Vidnyánszky szerint ugyanazok az erők akarják elpusztítani a Nemzetit, akik 1965-ben felrobbantották, és ezek az erők 11 éve mást sem csinálnak, mint nagyítóval nézik őket és keresnek fogást rajtuk.

A színházigazgató kifejezte, hogy sajnálja a történteket, és azt kívánja, hogy mindkét színész találjon olyan színházat, ahol jobban vigyáznak rájuk. Szász Júliáról elmondta, hogy diákként fogta a kezét, szakmailag építette, és azt kívánja neki, hogy találjon olyan helyet, ahol jobban vigyáznak rá. Vidnyánszky kitartott amellett, hogy több millió forintot fizettek ki Szász Júliának, és korábban Szász azt mondta, egyáltalán nem kaptak pénzt, most pedig már csak az összeget vitatja.

Molnár Áron, színész, Instagram-bejegyzésében élesen kritizálta Vidnyánszky Attilát, aki szerinte áldozathibáztatást, összeesküvés-elméleteket és felelősséghárítást alkalmaz. Molnár felvetette, hogy a Nemzeti Színház társulatának kellene lépnie és Vidnyánszky lemondását követelnie. A színész szerint senki nem akarja elpusztítani a Nemzeti Színházat, hanem éppen ellenkezőleg, meg kell menteni azt Vidnyánszkytól. Hozzátette, hogy a változásokhoz a közösség összefogása szükséges, és példaként hozta fel a Vígszínház társulatát, ahol több mint 100 tag követelte és elérte Eszenyi Enikő lemondását. Molnár Áron szerint a Nemzeti Színház dolgozóinak és társulati tagjainak kezében van a változás lehetősége, de ha nem történik lépés, az Vidnyánszky rendszerének legitimációját jelenti.