Gyász: elhunyt Smile, az ország egyetlen mentőtacsija

Szomorú hírt közölt az Országos Katasztrófavédelem Facebook-oldalán: elhunyt Smile, az Életjel Mentőcsoport 13 éves tacskója, aki egyben az egység meghatározó tagja volt.

Smile neve sokak számára lehet ismerős, hiszen 2023 elején Törökország földrengés sújtotta területein segített a magyar mentőexpedíció tagjait túlélők felkutatásában az összeomlott épületek romjai között. Smile gazdája, Turi László, aki egyúttal a mentőcsapat vezetője is volt, a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy a kis termetű kutya óriási területeket vizsgált át és kiváló munkát végzett. Turi László szerint Smile mindig készen állt a bevetésre, és nagyon kemény munkát végeztek együtt.

A Facebookon megjelent búcsúposztban az áll, hogy Smile, az Életjel Mentőcsoport Önkéntes Tűzoltóság apró, de jelentős tagja örökre távozott. Smile önálló döntéseket hozott, de hagyta, hogy gazdája, Turi László azt higgye, ő a főnök. A poszt szerint Smile már 13 évvel ezelőtt tudta, hogy ha elég kedvesen mosolyog, akkor keresőkutyává válhat, több országba eljuthat a gazdájával, és hősies tetteiről cikkek jelennek meg majd róla.

Smile nemcsak a romos, veszélyes terepen mutatta meg rátermettségét, hanem előkelő fogadásokon és nagykövetségeken is megállta a helyét. A posztban kiemelik, hogy Smile most nagy próbatétel elé állította gazdáját, Turi Lászlót, aki mostantól egyedül kell, hogy mosolyogjon a bajbajutottakon, segítségkérőkön és menekülőkön, mivel Smile már nem lesz ott mellette.

A búcsúzó szavakban köszönetet mondanak Smile-nak a 13 évért, amely egy kiskutya életében egy teljes életpályát jelent.