A közmédia politikai szerepe és a tüntetések hatása

Török Gábor politikai elemző és Magyar Péter, a TISZA Párt elnöke is kritikát fogalmazott meg a közmédia jelenlegi helyzetével kapcsolatban, különböző megközelítésekből vizsgálva annak politikai szerepét.

Török Gábor politikai elemző a közmédia politikai szerepéről írt Facebook-bejegyzésében, amelyben személyes történetekkel illusztrálta a közmédia működését az első Orbán-kormány idejétől kezdve. Török szerint a közmédia soha nem volt független a politikától, de az elmúlt 14 évben politikai fegyverként használják, ahol a nem kormánypárti vélemények kizárásra kerültek. Példaként említette, hogy egy választási műsorhoz az utolsó pillanatban taxival kellett Bécsből hazafuvarozni egy baloldali kollégát, mert a megadott elemzői csapat nem volt eléggé reprezentatív.

Magyar Péter, a TISZA Párt elnöke szombaton tüntetést szervezett az MTVA székházánál, ahol 16 követelést mutatott be a közmédiával szemben. A tüntetésen Magyar Péter bojkottot hirdetett a kormányzati propaganda ellen, és felszólította az embereket, hogy ne fogyasszanak kormányközeli médiatermékeket. Magyar Péter a Facebookon jelentette be, hogy a vasárnap esti élő bejelentkezése elmarad, mivel Strasbourgba utazik, ahol újabb fontos feladat vár rá.

Török Gábor szerint a közmédia 2010 előtt is politikai elvárásokhoz alkalmazkodott, de az utóbbi időben a nem kormánypárti vélemények kizárásra kerültek, és a közmédia a hatalomgyár zászlóshajójává vált. Török úgy véli, hogy a közmédiának a mindenkori kormány szócsövévé válása vagy megszüntetése is egy tiszta megoldás lehetne, de erre nincs esély, így a politikai harc marad az egyetlen lehetőség.