A Monte Cristo grófja: Újragondolt klasszikus a vásznon

A 77. Cannes-i Filmfesztiválon debütált A Monte Cristo grófja című film, melyet a nézők közel 12 perces tapssal ünnepeltek. A Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière rendezőpáros által készített adaptáció ősszel érkezik a magyar mozikba az ADS forgalmazásában.

Alexandre Dumas klasszikus regényének új feldolgozását a Hogyan nevezzelek? és A három testőr filmek forgatókönyvírói, Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière alkották meg, akik a forgatás során rendkívüli szabadságot élveztek. A történet középpontjában Edmond Dantès áll, aki hamis árulási váddal kerül börtönbe, majd szökése után Monte Cristo grófjaként áll bosszút az őt megvádolókon.

A film a Cannes-i Filmfesztiválon versenyen kívül mutatkozott be, ahol a rendezők mellett a szereplőgárda is jelen volt, köztük Pierre Niney, Anaïs Demoustier és Laurent Lafitte. Alexandre de la Patellière számára a Monte Cristo grófja személyes jelentőséggel bír, hiszen gyermekkorában apja, Denys de La Patellière munkáját figyelhette meg, amikor a regényt televízióra adaptálta.

A rendezők szerint a történet egyszerre kaland- és romantikus regény, tragédia, thriller, vígjáték és szatíra, melynek műfaji kölcsönhatása lenyűgöző élményt nyújt. Delaporte Dumas-t a forgatókönyvírók istenének tartja, mivel írói tehetsége a moziban is érvényesül, Monte Cristo karakterét pedig ultramodern hősként ábrázolják.

A film borúsabb nyitánnyal kezdődik, mint a könyv, a rendezők szerint mintha átok ülne a csodás tájon és a szerelmes embereken. A technicolor filmek és Hitchcock hatása is érezhető a munkájukban, hiszen egy sötét történetet nyári fényben kívántak elmesélni. Pierre Niney kivételes színészi teljesítményével hozta meg Monte Cristo karakterét, a rendezők pedig nagyra értékelték a munkáját.

A többi színész közül többen is korábbi munkáikból ismerősök, például Laurent Lafitte, Patrick Mille, Adèle Simphalt és Marie Narbonne. Anaïs Demoustier-t látva a rendezők azonnal tudták, hogy ő lesz a tökéletes Mercédès, Claudia Cardinale és Sophia Loren keverékét idéző karakterben.

A film helyszínei felismerhető francia tájak és újragondolt lokációk keverékét mutatják be, egy idealizált 19. századot ábrázolva, mintha egy mesei hős fejébe pillanthatnánk be, aki elhiszi, hogy az általa képzelt világ a valóság.