„Kontrollálhatatlan barátok” – A Mi Hazánk hallgat az EP jobbszélén nehezen alakuló frakcióalapításról

A Mi Hazánk büszke arra, hogy az Európai Parlamenti választáson Németország második legerősebb pártjával, az Alternatíva Németországért (AfD) párttal közösen alakíthat frakciót Brüsszelben, de a folyamat még nem dőlt el, és minden az AfD-től függ.

Az eredeti terv szerint június 27-én több szélsőjobboldali kispárt, köztük a Mi Hazánk, összeülne, hogy megalakítsák az új EP-frakciót, amelynek a neve Szuveneristák lenne. A frakció tagjai között szerepelne az SOS Romania, a lengyel Konföderáció, a spanyol SALF, a görög Demokratikus Hazafias Mozgalom „Győzelem”, és a szlovák Köztársaság Mozgalom is. Sarah Knafo, a francia Reconquete párt tagja is csatlakozhatna hozzájuk, annak ellenére, hogy pártja többi tagja egy másik szélsőjobbos frakcióhoz, az Európai Konzervatívok és Reformistákhoz (ECR) csatlakozott. Az AfD-t korábban kirúgták az Identitás és Demokrácia (ID) frakciójából, miután a párt listavezetője, Maximilian Krah túl radikális kijelentéseket tett.

A frakcióalapításhoz elméletileg 15 AfD képviselő mellett további 8 tag hiányzik hat különböző országból, de a helyzetet bonyolítja az Orbán Viktor által megalapított Patrióták Európáért (PfE) frakció létrejötte, amelyhez a spanyol VOX párt is csatlakozott, így már hat párt döntött a PfE mellett, újabb hat európai parlamenti képviselővel gazdagítva a csoportot. A Szuveneristák frakció alapját a 2024 áprilisában aláírt Szófiai Nyilatkozat adja, amelyben többek között a nemzetközi vállalatok és pénzügyi intézmények érdekeivel szembeni fellépést és a háború elleni béketárgyalásokat tűzték ki célul.

A Politico által összeállított új EP legfurább 23 képviselőjének listáján a tervezett frakció tagjai közül csak a Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna, és a görög Győzelem politikusa, Nikos Anadiotis maradtak le. Az AfD, a SOS Romania, a szlovák Köztársaság Mozgalom és a lengyel Konföderáció politikusai az öt negatív hangulatjelet is begyűjtötték a listán.

A Mi Hazánk egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy miként tudna együttműködni a különböző szélsőjobboldali pártokkal, és csak annyit közöltek, hogy türelmet kérnek, és hamarosan kiderül, hogy mire jutottak a tárgyalások során.

A frakció alakuló ülésének eredetileg tervezett napján, június 27-én azonban a Table.Briefing német hírlevél arról számolt be, hogy az AfD belső forrásai szerint kicsi az esélye a frakció létrejöttének, mivel a potenciális frakciótársak közül többen is túl radikálisak az AfD számára. Az Euractiv szerint a magyar, a szlovák és a román partnerekkel lehetnének problémák, mivel ők „kontrollálhatatlanok”. Az AfD a frakcióalakítást azért állította le, hogy jobban megvizsgálhassa a potenciális partnereket. Az AfD társelnöke, Alice Weidel szerint a közeljövőben nem terveznek csatlakozni Orbánék frakciójához, de közép vagy hosszú távon ez lehetséges. A Brussels Signal szerint a Szuverén Nemzetek Európája frakció megalakulása közel áll, és hamarosan bejelenthetik a létrejöttét. Elemzők szerint a legnagyobb kérdés, belép-e a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés, amelynek csatlakozása átstrukturálhatja a teljes európai jobboldalt. A spanyol VOX párt csatlakozása tovább növeli a Patrióták Európáért frakció esélyét, hogy önálló frakciót tudjon alakítani az Európai Parlamentben, amihez hét ország huszonhárom képviselőjére van szükség.

A Patrióták Európáért nemzetközi pártszövetség július 8-án tartja alakuló ülését, és a Fideszből, Osztrák Szabadságpártból, cseh ANO-ból, a spanyol VOX-ból, a portugál Chega-ból és a holland Szabadság Pártból (PVV) álló politikai tömörülés következő nagy célja az Európai Parlamentben való frakcióalapítás. Ehhez már csak egy országra és több képviselőre van szükségük. A PVV a hatodik pártként csatlakozott a frakcióhoz, így már csak egy országból kell szövetségest találniuk Orbánéknak a frakcióalapításhoz szükséges hét ország megszerzéséhez. Az Európai Parlament életében a július 8-a más szempontból is fontos nap: ekkor indulnak a tárgyalások az elnökségről, melyet július 1-től Magyarország tölt be.