India miniszterelnöke lesz Putyin következő látogatója

Kétnapos látogatást tesz Vlagyimir Putyin orosz elnöknél Narendra Modi indiai miniszterelnök, az APNews szerint. Ez lesz Modi első látogatása a Kremlben az orosz-ukrán háború kitörése óta, bár a két vezető már találkozott 2022 szeptemberében az Üzbegisztánban megrendezett Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján.

Modi a közösségi médián keresztül osztotta meg a látogatás hírét, ahol kifejtette: „A következő három napban Oroszországban és Ausztriában lesz. Ezek a látogatások csodálatos lehetőséget nyújtanak a kapcsolatok elmélyítésére ezekkel a nemzetekkel, amelyekkel India időtálló barátságot ápol.”

India, Modi vezetése alatt, eddig nem ítélte el az orosz agressziót, ehelyett a béke szükségességét hangsúlyozza. Az oroszok hálásak Indiának, hogy a háború ügyében nem léptek fel ellenük, és inkább a hosszú távú indiai-orosz üzleti kapcsolatokra, az olajimportra és a haditechnikai együttműködésre koncentrálnak.

India óvatosságát részben Kínával való konfliktusos viszonya is indokolja, és figyelembe kell venni Kína és Oroszország közeledését is, ami befolyásolhatja az indiai-orosz kapcsolatokat.

Az oroszok részéről legutóbb Szergej Lavrov külügyminiszter látogatott Indiába 2022-ben, ahol méltatta Modit azért, mert India nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót.

A nemzetközi diplomáciában nem Modi az egyetlen, aki a konfliktus kapcsán egyensúlyozó szerepet vállal. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is Moszkvában járt a múlt héten, azzal a céllal, hogy egyeztessen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a háború lezárásáról. Oroszország értékeli Orbán Viktor erőfeszítéseit, melyek célja az orosz és ukrán felek álláspontjának ismertetése a konfliktus lezárásáról – idézi a Kreml közleményét a Reuters. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő méltatta Orbán világos és következetes irányvonalát, amely azt célozza, hogy megpróbálja összevetni a két fél álláspontját.