Új brit fegyvercsomag érkezik Ukrajnába

Az Egyesült Királyság új védelmi minisztere, John Healey kinevezését követően rövid időn belül nyilvánosságra hozta, milyen fegyvereket szállítanak Ukrajnának. A részletek szerint többféle haditechnikai eszközt és muníciót foglal magában az új csomag.

A brit védelmi tárca által összeállított lista szerint az új fegyvercsomag a következőket tartalmazza: 250 ezer darab .50-es kaliberű lőszert, amelyeket a nyugati gyártmányú nehézgéppuskák használnak. Emellett 90 Brimstone páncéltörő rakétát is küldenek, amelyeket a Wolfram indítókról lehet kilőni, ezeket kifejezetten az ukrán erők számára tervezték. A csomag részét képezik továbbá a folyami és part menti műveletekhez készült 50 katonai csónak, valamint 40 aknamentesítő jármű.

A védelmi vonalak megerősítésére 61 árokásó dózert is küldenek, és 10 AS-90-es önjáró löveget, amelyekhez tartozó alkatrészeket, főleg lövegcsöveket is biztosítanak, ezek már korábban is használatban voltak az ukrán fegyveres erőknél. London ezenfelül vállalta, hogy felgyorsítja a korábban már beígért fegyverek szállítását, így azok a következő száz napban megérkezhetnek Ukrajnába.