Ahogy Arnold Schwarzenegger a Terminátorban, úgy tért vissza az úszózseni a sportvilág tetejére

David Popovici-ot körberajongták szurkolói a júniusi belgrádi úszó Európa-bajnokságon. A 19 éves bukaresti fiatalember megnyerte a 100 és a 200 méteres gyorsúszást, előbbi számban kevés híján visszavette a világcsúcsot kínai vetélytársától.

David Popovici régi barátunk, aki már 2022 nyarán ismerkedtünk össze a budapesti vizes világbajnokságon, ahol elsőként a vb-k történetében megnyerte mind a 100, mind a 200 méteres gyorsúszást. Belgrádban, a június 23-án befejeződött Európa-bajnokságon valahányszor keresztülment a vegyes zónán, mindig megállt egy nem is annyira röpke beszélgetésre, de volt, hogy a Crowne Plazában, a csapatok szálláshelyén futottunk össze Popovici-csal és Mr. Adival, azaz Adrian Radulescuval, aki a "Chlorine Daddy" becenevet adta neki.

Nem vitás, hogy Popovici volt az idei Eb legnagyobb sztárja. A szerb fővárosban találkoztunk olyan szurkolói csoporttal, amelynek tagjai Romániából, Zsombolyáról érkeztek, hogy szurkoljanak a mieinknek. Kaba Gábor alpolgármester külön kérésével fordult felénk, hogy szeretné, ha Popovici aláírná a két kislányának szánt papírokat, mert ő a bálványuk.

Popovici 2022 nyarán Budapesten 47.13 másodperces junior világcsúcsot repesztett 100 méter gyorson, és a sportág történetében először megcsinálta a példátlan duplázást. Pár héttel később, a római Európa-bajnokságon 46.86 másodpercre javította a világcsúcsot.

„Átlagos, hétköznapi srác vagyok, aki rendkívüli dolgokra képes! Nem érzem, hogy több vagy különlegesebb lennék a kortársaimnál. Én is csak egy ember vagyok, aki történetesen gyorsan úszik. 2022-ben még egy évem volt hátra az érettségiig. Biztos volt, hogy maradok Romániában, mert nagyszerű a kémiája a kapcsolatunknak Mr. Adival, vagyis az edzőmmel, Adrian Radulescuval. Hiába hívtak amerikai egyetemekre, én Bukarestben érzem magam jól. Pedig kaptam ajánlatokat a Stanfordról, a Berkeley-ről, a Michiganről, Floridából, Texasból, a USC-ről. De én maradtam Mr. Adival.” – mesélte Popovici az Indexnek.

A sportági zseni, akit eltanácsoltak az úszástól, ma már a sportág egyik csúcsán van. Az úszóstílusa is különleges, leginkább olyan, mint egy vizet hasító kilencven kilós terminátor.

Belgrádban megkérdeztük Adrian Radulescut, hogyan volt képes komolyabb szakmai előítélet nélkül felkészíteni Popovicit. A szakember egy anekdotával válaszolt, amelyben Orson Welles Aranypolgár című filmjének tökéletes stílusát a tudatlanságával magyarázta. Radulescu szerint neki is David volt az első alkotása, és neki is egy remekművet sikerült alkotnia.

A nehéz 2023-as év után Popovici visszatért a csúcsra. A fukuokai világbajnokságon előbb a 200 m gyorson versenyzett, és 1:44.70 perces idővel jutott döntőbe, ahol azonban csak negyedik lett. 100 m gyorson a kínai Pan Csen-lo megdöntötte a világcsúcsát, és Popovici csak hatodik lett.

Popovici továbbra is szerényen él szüleivel Bukarest Pantilimon nevű kerületében, bár megtehetné, hogy előkelőbb környékre költözzön. 2022-ben, a budapesti világbajnokság után Novák Károly Eduárd sportminiszter 200 000 eurós csekkel fogadta az Otopeni repülőtéren, miközben a szponzorok is elhalmozzák.

Gazdasági szaklapok adatai alapján a román átlagfizetés jelenleg leiről euróra váltva bruttó 1400. Mindez visszaosztva annyit tesz, hogy a 200 ezer eurós prémium körülbelül 143 hónapot, vagyis mintegy 12 évet fedezne.