Kövér László nem engedi kitűzni az uniós zászlót

A Magyar Narancs érdeklődésére az Országgyűlés Sajtóirodája megerősítette, hogy Kövér László házelnök nem tervezi felülvizsgálni korábbi döntését, és nem kívánja kitűzni az uniós zászlót az Országházra, annak ellenére sem, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökségét tölti be 2024 július elsejétől az év végéig.

A törvény szerint az európai zászlót ki kell tűzni azokra a középületekre, ahol a nemzeti zászlót is ki kellene tűzni, azonban az Országgyűlés épülete kivételt képez ebben az esetben. Kövér Lászlóra nem vonatkozik a kötelezettség, hogy az EU-lobogót felvonassa, és hasonlóan nem kötelező számára a székely lobogó kifüggesztése sem, amit ő maga kezdeményezett az Országgyűlés Hivatalánál. Kövér hivatala arra is hivatkozik, hogy nem kötelezi ilyesmire törvény, azaz az európai zászló és az európai lobogó használatáról szóló 2004. évi XXIX. törvény alapján az Országgyűlés épülete kivételt képez.

Az EU-s zászló kifüggesztését Kövér László csak azokon a helyeken engedi meg, ahol az unióval kapcsolatos tevékenység zajlik. Emiatt a Képviselői Irodaházról is eltávolították a zászlót, amit Szél Bernadett egykori képviselő fedezett fel, amikor észrevette, hogy irodája ablaka alól eltűnt a lobogó. Korábban Novák Előd, a Jobbik akkori tagja is hasonló cselekedetet hajtott végre, amikor leszedte a zászlót, amit az Országgyűlés Hivatala aznap helyettesített, és ő is ugyanerre a törvényre hivatkozott. A Magyar Narancs megjegyzi, hogy bár a székely zászlóra sem kötelezi semmi az elnököt, az mégis 11 éve töretlenül ott lobog a Kossuth téren.

A székely zászló esetében szintén nincs ilyen jogszabály, azonban azt addig fogják elhelyezni a Parlament falán, amíg a román kormány nem rendelkezik jogszerű használatáról. Kövér László házelnök kezdeményezésére 2013. február 15-én, a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának plenáris ülése alkalmából tűzték ki a székely zászlót az Országház Kossuth téri homlokzatára, és a nemzeti szolidaritás jegyében a székely zászló mindaddig lobogni fog a homlokzaton, amíg Romániában jogellenesen és az európai szellemiséggel ellentétes módon tiltják és büntetik a székely zászló használatát.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP korábbi társelnöke 2018 májusában önkényesen függesztette ki az Európai Unió zászlaját az országgyűlés alakuló ülésén, mellyel üzenni kívánt Brüsszelnek és a magyar választóknak is, hogy nem szabad szembeállítani egy nemzetállamot egy olyan közösséggel, mint az Európai Unió, és nem szeretnék, ha a magyarokat megbélyegeznék azért, mert kiállnak azért a közösségért, ahová Magyarország csatlakozott.

Az Országgyűlés Sajtóirodája szerint nem kötelező kitenni az EU-s zászlót az Országgyűlés épületére, így Kövér László döntheti el, hogy az kikerül-e, a házelnök álláspontja pedig 10 éve változatlan a kérdésben. Tavaly Magyarország uniós csatlakozásának 20 éves évfordulója alkalmából is felmerült a zászló kitűzésének kérdése, de akkor is ugyanezzel az érveléssel utasította el a felvetést a házelnök. Kövér László 2014-ben száműzte az uniós zászlót a parlament épületéről, amely azóta sem került vissza rá.