A budapesti albérletpiac nyári mozgatórugói

A budapesti albérletpiacot több tényező is befolyásolja a nyári időszakban, a kínálati és keresleti árak közötti különbség növekedésével. Júniusban az átlagos bérleti díj 216 ezer forint volt, ami 6 százalékos csökkenést jelent áprilishoz képest.

A Rentingo.com elemzése szerint a kínálati bérleti díjak áprilisi és májusi csökkenés után júniusban már nem változtak, a bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjaikért. Ezzel szemben a bérlők által elképzelt, keresleti bérleti díj folyamatosan csökken már negyedik hónapja, júniusban 216 ezer forintos átlagárral, ami 6 százalékos visszaesést jelent az áprilisi adatokhoz képest.

A bérbeadók a stagnáló kínálati árakat azzal magyarázzák, hogy a felsőoktatásban tanulók iránti érdeklődés növekedése és a várható roham miatt egyelőre kivárnak. A Rentingo.com felhívja a figyelmet arra, hogy a piaci tévhitekkel ellentétben a diákok rohama nem a ponthatárok kihirdetésével, hanem már június végén elkezdődik. Ebben az időszakban a jelenlegi felsőoktatási hallgatók és azok az elsőévesek kezdik meg a keresést, akik biztosak lehetnek az egyetemi felvételükben. A külföldi diákok már az elmúlt három hétben is jelentős aktivitást mutattak, a bérbeadási platformon regisztráló új bérlők között az ő arányuk 27 százalékra nőtt.

A nyári hónapokban az a kérdés, hogy a felsőoktatásba újonnan bekerülők képesek lesznek-e ellensúlyozni a fizetőképesség hónapok óta tartó csökkenését, és hogy a bérbeadók meddig tartanak ki az optimizmusukkal, illetve mikor kezdenek igazodni a keresleti apályhoz.

A Rentingo.com három tanácsot ad az új tanévre készülő egyetemistáknak: 1. Időben kezdjék el a tájékozódást az albérletkereséshez. 2. A kiadó szobák a legolcsóbbak és gyorsan fogynak, ezért érdemes lakótársakkal közösen lakást bérelni. 3. Budapesten jelentős különbségek lehetnek a kerületeken belüli bérleti díjakban, így hasznos az alberletkalkulator.hu és hasonló interaktív albérletkereső oldalakon tájékozódni. Azok, akik későn állnak neki az albérletkeresésnek, feltételezhetően drágábban tudnak majd bérelni, ezért fontos a korai tájékozódás és cselekvés.