Két dél-koreai gyorskorcsolyázó Magyarországot képviseli

Két dél-koreai gyorskorcsolyázó, köztük a háromszoros olimpiai érmes Kim Minszok, aki az állampolgársági eskünél az Olivér nevet választotta, Magyarország színeiben folytatja pályafutását. Kim Minszok 19 évesen szerezte meg első olimpiai bronzérmét a 1500 méteren a phjongcshangi téli olimpián, majd két évvel később Pekingben ismételte meg ezt a teljesítményt. Emellett egy ezüstérmet is nyert a csapatüldözési versenyszámban 2018-ban. Mindkét korcsolyázó a következő szezonban Magyarország és a Ferencváros színeiben versenyez majd.

A magyar szövetség természetesítette a két dél-koreai gyorskorcsolyázót, amelynek célja, hogy bemutassa: egy sportnagyhatalom, mint Dél-Korea top atlétái is választhatják Magyarországot a kiváló edzési feltételek miatt. A korcsolyázók intenzív edzése várhatóan emelni fogja a magyar fiatal tehetségek színvonalát. Kim Minszok világszínvonalú korcsolyázó, aki Dél-Koreában ittas vezetés miatt másfél évre eltiltást kapott, és a válogatottból három évre kizárták, jelenleg Hollandiában és Magyarországon edz. Mindkét sportoló a következő szezonban Magyarországért fog versenyezni, részben Csul Vonli, a magyar válogatott edzői stábjának tagjának köszönhetően.

A döntés, hogy a két dél-koreai sportoló Magyarországért folytathatja pályafutását, nem példa nélküli az országban. 2022-ben az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bejelentették, hogy országot váltanak, és nem Magyarországért versenyeznek tovább. Kim Minszok és társa a közelgő szezonban a Ferencváros színeiben is megmérettetik majd.

Bánhidi Ákos, az ágazati igazgató kiemelte, hogy a honosítás több szempontból is fontos és meghatározó lépés volt. Egyrészt a Liu fivérek távozása után fontos volt megmutatni, hogy ez nem egyirányú utca, másrészt a két ázsiai sportoló olyan elképesztő edzésmunkát végez, amivel felfele húzza a magyar fiatalokat. Kim Minszok, aki Hollandiában egy profi csapattal készül, de Magyarországon is edz, legfőbb vágya, hogy még fényesebb érmet szerezzen az ötkarikás játékokon, és bár az elmúlt két év világbajnokságán az amerikai Jordan Stolz 500, 1000 és 1500 méteren is legyőzhetetlennek bizonyult, mindent meg fog tenni azért, hogy 2026-ban a milánói téli olimpián a lehető legjobban szerepeljen.

Mindkét gyorskorcsolyázó már az ősszel rajtoló új szezonban versenyezhet magyar, illetve ferencvárosi színekben. Honosításukban kulcsszerepe volt Csul Vonli-nek, aki már évek óta a magyar válogatott szakmai stábját erősíti.

(MTI)