Jonas Vingegaard a balesetéről: „azt hittem, meghalok”

A Tour de France címvédője, Jonas Vingegaard megosztotta, hogy áprilisi bukása során halálfélelme volt, és úgy érezte, vége a karrierjének.

A 27 éves dán kerékpáros, Jonas Vingegaard a Tour de France első pihenőnapján, Orléansban beszélt arról a súlyos balesetről, amelyet április 4-én szenvedett el a baszk körversenyen. "Annyira súlyos volt, hogy azt hittem, meghalok" – nyilatkozta Vingegaard, aki a baleset után komolyan fontolgatta a visszavonulást. "Amikor ott feküdtem, azt gondoltam, ha túl is élem, abbahagyom a kerékpársportot. Aztán most meg itt ülök" – tette hozzá a versenyző.

A baleset során Vingegaard is elesett, amikor egy másik versenyző lejtmenetben nagy sebességnél bukott, és ezzel láncreakciót váltott ki. A dán sportoló láthatóan alig tudott mozogni, az orvosok az út szélén kezdték meg a kezelését, majd oxigénmaszkkal és nyakmerevítővel szállították kórházba. Ott derült ki, hogy a kulcscsontja és több bordája is eltört, zúzódott a tüdeje, és légmelle is kialakult. Közel két hétig volt kórházban, és sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán rajthoz állhat-e a Touron.

A versenyző jelenleg a Tour de France kilenc szakasza után a harmadik helyen áll összetettben, 1:15 perces hátránnyal az éllovas szlovén Tadej Pogacarral szemben. Vingegaard elmondta, hogy boldog, hogy mindössze másfél hónapos felkészülés után Tour de France-színvonalon tud tekerni, és hogy dolgoznia kellett azon, hogy ugyanúgy vállalja a kockázatokat, mint a bukása előtt. "Azt hiszem, túl vagyok rajta. Kihívás volt, de azt hiszem, nincs gondom a lejtőkkel" – fogalmazott a kétszeres Tour-bajnok. Hozzátette, amikor a földön feküdt, felesége, Trine is azt gondolta, hogy meg fog halni.