Donald Trump visszatért a merénylet helyszínére Butlerben

Donald Trump visszatért Pennsylvania állam Butler városába, ahol három hónappal korábban merényletet kíséreltek meg ellene, hogy megtartsa választási gyűlését. Az eseményen több mint 50 ezer támogató gyűlt össze.

Donald Trump republikánus elnökjelölt visszatért Butler városába, ahol három hónappal korábban merényletet kíséreltek meg ellene. Az eseményen több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze, hogy részt vegyen a "Tiszteletadás az amerikai szellemnek" című kampányeseményen.

A merényletet Thomas Matthew Crooks követte el, aki egy közeli épület tetejéről lőtt rá Trumpra. A támadás során Corey Comperatore, egy önkéntes tűzoltó, életét vesztette, akiről a gyűlésen is megemlékeztek.

Trump beszédében hangsúlyozta az illegális bevándorlás megszüntetésére, az infláció csökkentésére és a belföldi energiaforrások kitermelésének fokozására vonatkozó terveit. Emellett politikai ellenfeleit azzal vádolta, hogy megpróbáltak beavatkozni a választásokba, és talán meg is próbálták megölni őt.

Elon Musk, a milliárdos üzletember, először szólalt fel Trump kampányeseményén, ahol szavazásra buzdította a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy ez az életük legfontosabb választása. Musk szerint Trumpnak győznie kell az alkotmány és a demokrácia megőrzése érdekében.

A rendezvény fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlott, mivel korábban hiányosságok voltak a biztosításban, ami lehetővé tette a merényletet. A biztonsági intézkedések között drónok, helikopterek és a Titkos Szolgálat mesterlövészei is szerepeltek.

A merénylet miatt heves bírálatok érték a hivatalos személyek védelméért felelős Secret Service-t, aminek az igazgatója, Kimberly Cheatle le is mondott.

Pennsylvania állam kulcsfontosságú lehet a közelgő elnökválasztás szempontjából, ahol szoros verseny várható Donald Trump és Kamala Harris között.

Trump beszédében megemlítette, hogy a merénylet során "15 másodpercre megállt az idő", és a támadót "szörnyetegnek" nevezte.

Trump az eseményen politikai előnyt próbált kovácsolni a merényletből, és magát George Washington-hoz hasonlította retorikai és vizuális eszközökkel.

Musk kijelentette, hogy ha nem győz Trump, ez lehet az utolsó választás.

A Cook Political Report szerint a demokrata Kamala Harrist és a republikánus Donald Trumpot mind a hét billegő államban legfeljebb 3 százalékpont választja el egymástól.