Tineke Strik Budapesten: Kritikus helyzet a magyar jogállamiságban

Tineke Strik, az Európai Parlament új magyar jogállamisági ügyi felelőse, Budapesten tett látogatása során aggodalmát fejezte ki a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban, hangsúlyozva a társadalomra nehezedő félelmet és a kormányzati kommunikáció hiányát.

Tineke Strik, a holland zöldpárti képviselő, aki az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági ügyekért felelős, a héten Budapestre látogatott. Strik a Telexnek adott interjújában kifejtette, hogy a magyar jogállamiság helyzete továbbra is romlik, és a társadalomra egyre nagyobb félelem nehezedik. Szerinte a rágalmazó kampányok és az állami propaganda már az egész társadalomra hatással vannak, nem csak néhány részére.

Strik megpróbált találkozni a Belügyminisztérium és az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának képviselőivel, de nem sikerült, mivel a kormány nem volt nyitott a kommunikációra. Ennek ellenére találkozott az alapvető jogok biztosával és az Integritás Hatósággal, akik nyitottak voltak a párbeszédre.

A hetes cikkes jogállamisági eljárást Strik nem tartja hatékonynak, mivel már hat éve tart, de lényegi előrelépés nem történt. Kritikát fogalmazott meg az EU tagállamok passzivitása miatt, akik nem hajlandók szembeszállni egymással. Szerinte Lengyelország most már a jó oldalon áll, de Szlovákia és más országok még nem.

Strik az Erasmus programból való kizárás kapcsán is kifejezte aggodalmát, mondván, hogy fontos lenne, hogy a fiatalok lássák, milyen az élet más országokban, és hogy ez nem egy normális helyzet. Javasolta, hogy vizsgálják meg, lehet-e kivételt tenni a diákok számára.

Végül Strik hangsúlyozta, hogy az uniós támogatások nem a magyar állampolgárokhoz, hanem korrupt politikusokhoz és oligarchákhoz áramlanak. Szerinte az Európai Parlamentnek világosan kell kommunikálnia, hogy miért cselekszik, hogy megvédje a magyar állampolgárokat a hatalom összpontosításával szemben.

Strik szerint azoknak a fiataloknak, akik Magyarországon születtek és nevelkedtek, talán fogalmuk sincs róla, mit jelent egy szabad társadalom, ezért fontos lenne a magyar hallgatókat ismét bevonni az Erasmus programba, hadd lássák, mi van külföldön.

Az Európai Bizottság hajlamos arra, hogy megelégszik a javaslatokkal, tervezetekkel, amelyeket a magyar kormány felvázol, de a gyakorlatban nem történik előrelépés a jogállamisági kérdésben.