Merih Demiral eltiltása: UEFA büntetés a szélsőjobboldali kötődésű gólörömért

A Bild és más források szerint a UEFA két mérkőzésre eltiltotta Merih Demiralt, a török válogatott labdarúgóját, aki a Németországban és Ausztriában betiltott Szürke Farkasok szimbólumát használta gólörömében.

A Bild német lap és további értesülések alapján az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) intézkedett Merih Demiral ügyében, aki így nem játszhat a Hollandia elleni negyeddöntőben, és amennyiben csapata továbbjut, az elődöntőben sem vehet részt. Demiral a török válogatott hősévé vált az Ausztria elleni nyolcaddöntőben szerzett két góljával, azonban második találatát követően a Szürke Farkasok, egy török szélsőjobboldali szervezet jelképét formázta kezeivel. Ez a gesztus váltotta ki az UEFA vizsgálatát és a későbbi büntetést. Az Index már korábban beszámolt arról, hogy az UEFA vizsgálatot indított a játékos ellen.

Az UEFA csütörtök este hozta nyilvánosságra a döntést, amely szerint Demiral politikai megnyilvánulása miatt nem léphet pályára a következő két mérkőzésen. Az Európa-bajnokság szabályzata szerint politikai jellegű megnyilvánulások nem megengedettek sem a nézőtéren, sem a pályán. Az UEFA indoklása szerint a török focista megsértette a tisztességes viselkedés alapvető szabályait és sportszerűtlen megnyilvánulásra használta a meccset.

Az eltiltás nem példa nélküli; korábban Mirlind Dakut, az albán válogatott játékosát is hasonló okokból két mérkőzésre tiltották el. Törökországban azonban felháborodást váltott ki az UEFA döntése, és a büntetés szigorúságát kifogásolják, példaként hozva fel Jude Bellingham esetét, aki egy gólöröm során megúszta a büntetést, csupán 30 ezer euró pénzbírságot kapott és egymeccses eltiltást, de egy évre felfüggesztve, vagyis Bellingham játszhat a következő mérkőzésen.

A török focista gólöröme miatt kisebb diplomáciai botrány is kerekedett, a török kormány xenofóbiával vádolta Németországot, és bekérette az ankarai német nagykövetet. Erre válaszul a német külügy is berendelte a berlini török nagykövetet.

Demiral egyébként nem tagadta, hogy a Szürke Farkasok kézjelét használta az osztrákok elleni meccsen. Azt nyilatkozta, olyan ünneplést akart, ami kapcsolódik a török identitásához, és kifejezi, mennyire büszke arra, hogy török lehet. Több szurkolótól is látta ezt a kézjelet, hozzájuk akart csatlakozni a gesztussal.

Az UEFA döntése értelmében tehát Demiral a következő két fontos mérkőzésen nem segítheti válogatottját, ami jelentős hatással lehet a török csapat teljesítményére az Európa-bajnokság további szakaszában. Az eltiltás híre már korábban is komoly felháborodást keltett Törökországban, ahol a külügyminisztérium elítélte és elfogadhatatlannak minősítette az UEFA vizsgálatát.