Beolvasott a CAS ászának, majd lemondott Kenderesi Tamás választott bírója

Tiltakozását kifejezve lemondott választott bírói megbízatásáról Dávid Gyula, aki 25 év szolgálja a nemzetközi Sportdöntőbíróságot (CAS). Súlyos kritikával felérő véleménye szerint a Kenderesi Tamás fellebbezésével foglalkozó háromtagú panel angol elnöke, James Drake KC, a CAS egyik ásza az eljárást halogató tevékenységével nem elősegítette, hanem folyamatosan hátráltatta a peres ügy elvárható menetét.

Dávid Gyula, aki Kenderesi Tamás választott bírójaként maga is tagja volt ennek a háromtagú testületnek, többször is tiltakozott amiatt, hogy a CAS nem jelöli ki a magyar úszó fellebbezésével kapcsolatos ügy tárgyalásának időpontját, csak ezek után döntött a lemondásáról. „Egy év is kevés volt ahhoz, ahogy kitűzzék a tárgyalás időpontját, még mindig csak ott tartanak, hogy talán szeptemberben sor kerülhet a meghallgatásra. A halogatásnak ez a felháborító formája miatt mondtam le” – tájékoztatta az Indexet a 75 éves Dávid Gyula.

Kenderesi Tamás, a 2016-os olimpián bronzérmet szerző úszó, jelenleg doppingvétség miatt első fokon négy évre eltiltott sportolóként a nyilvánosságot messze elkerülve éli életét. A Rióban bronzérmes úszó megváltozott külsővel, de változatlan elszántsággal tartja magát ahhoz a kijelentéséhez, hogy soha nem élt tiltott szerekkel.

Tavaly, élve a fellebbezés lehetőségével, jogászok és szakértők segítségét kérve a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, ahol választott bírók háromtagú testületére vár a másodfokú és ezzel véglegesnek tekinthető döntés meghozatala. A CAS háromtagú döntéshozó panelje már hónapokkal ezelőtt felállt, most viszont, hogy Dávid Gyula lemondott, helyére mielőbb más választott bírót kell keresni.

Kenderesi Tamásnak és a Magyar Antidopping Csoportnak fele-fele arányban 100 ezer svájci frankot, azaz több mint 40 millió forintot, a Magyar Úszószövetségnek pedig ezen felül még 6,5 millió forintnyi hozzájárulást kellett átutalnia a CAS számlájára. A CAS-tól eddig nem érkezett semmilyen információ arról, hogy a bírói panel valamelyik tagja lemondott volna.

Kenderesi Tamás jogi képviselője, Hergenrőder Tamás rövid nyilatkozatából kiderült, hogy nem James Drake KC az egyedüli a CAS választott bírói paneljében, aki ellen kifogás merült fel. „Ulrich Haas, az alperes MACS választott bírója egyike azoknak a szakértőknek, akik a WADA kódexet megalkották, így őt elfogulatlan ítélkezőnek aligha lehet nevezni” – mondta Hergenrőder Tamás. Az elmúlt hónapokban három tárgyalási időpontot is javasolt a bíróság, de a HUNADO jogászainak egyik időpont sem felelt meg.