Európa-bajnoki elődöntő: Spanyolország és Franciaország csatája

A háromszoros Európa-bajnok spanyolok és a kétszeres aranyérmes franciák csatájával veszi kezdetét a németországi kontinensviadal elődöntője. A történelem a franciák oldalán áll, de a spanyolok mutatják a jobb formát.

A labdarúgó-Európa-bajnokság elődöntőjében Spanyolország és Franciaország mérkőzik meg, míg a másik ágon Anglia és Hollandia csap össze. A döntőt vasárnap rendezik meg Berlinben, és az Index élő tudósítással jelentkezik a hátralévő meccsekről.

A spanyolok és a franciák eddig 36 alkalommal találkoztak, a mérleg enyhén a spanyolok felé billen, 16 győzelemmel, 7 döntetlennel és 13 vereséggel. Az utolsó találkozón, a Nemzetek Ligája döntőjében a franciák győztek, Mbappé vitatott góljával döntötték el a meccset.

A tétmeccsek tekintetében a franciák állnak jobban, hat győzelemmel szemben a spanyoloknak csak kettő jutott. Az 1984-es Európa-bajnokság döntőjében is ők diadalmaskodtak, Platini vezetésével.

A spanyolok a mostani tornán a negyeddöntőben Németországot győzték le, míg a franciák a portugálokat ejtették ki tizenegyesekkel. A spanyolok formája jobbnak tűnik, de a védelemből Le Normand és Carvajal, a középpályáról Pedri hiányozni fog.

Az elődöntőbe jutás tekintetében a spanyolok hatodszor, a franciák ötször értek el idáig. Az angolok és a hollandok is többször próbálkoztak már, de az angoloknak eddig még sosem sikerült megnyerniük az Európa-bajnokságot.

Az elődöntők erősorrendjében a spanyolok állnak az élen 165 ponttal, a franciák 99 ponttal a második helyen, míg Anglia és Hollandia a harmadik, illetve negyedik helyen állnak.

Az Index Európa-bajnoki mellékletében megtalálhatók a menetrendek, csoportállások, játékoskeretek, csapatleírások és helyszínek is. A helyszíni tudósítók exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya a spanyol válogatott elleni elődöntő előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy aki szerint unalmasak a franciák meccsei, az nézzen valami mást. Deschamps szerint nem kötelező mindenkinek néznie a francia csapat mérkőzéseit, és meggyőződése, hogy Kylian Mbappé 110 százalékot fog nyújtani a mérkőzésen. A franciák eddig öt mérkőzésen három gólt szereztek, egyet büntetőből, kettőt pedig öngólnak köszönhetően. A szövetségi kapitány kiemelte Mike Maignan kapust, mint a csapat vezérét, és elmondta, hogy Mbappé lecserélése a portugálok elleni negyeddöntő hosszabbításában a pihenés biztosítása miatt volt szükséges.

Európa-bajnokság 2024

elődöntő

  • július 9., kedd, München: Spanyolország–Franciaország 21.00
  • július 10., szerda, Dortmund: Anglia–Hollandia 21.00

A döntőt jövő vasárnap, 21 órától rendezik Berlinben.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!