Meghalt Nánási István, a paralimpiai hős

Hosszan tartó betegség után, 66 éves korában elhunyt Nánási István, aki az 1988-as szöuli paralimpián két ezüstérmet szerzett, és ezzel Magyarország egyetlen olyan parasportolója lett, aki egyetlen paralimpián két különböző sportágban is dobogós helyezést ért el.

Nánási István a súlylökés és az erőemelés (+100 kilogramm) sportágakban nyújtott kiemelkedő teljesítményt a szöuli játékokon. A Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye szerint a "Vasgyúrónak" becézett sportoló 1957-ben született Mezőtúron, és több sportágban is kipróbálta magát, mielőtt a parasportok világába került volna.

Nánási 15 éves korában súlyos tüdőgyulladást kapott, ami után asztmás lett és felhagyott a sportolással. Néhány évvel később azonban a testépítésre talált rá, ami jelentősen hozzájárult légzőszervi problémáinak javulásához. 1983-ban egy targoncás munkahelyi incidens következtében elveszítette egyik lábát. A baleset után két hónapot kómában töltött, majd vérmérgezés miatt amputálni kellett a sérült végtagját. A korábban testépítőnek készülő Nánási azonban nem adta fel, és a rehabilitáció után még komolyabban vette az edzéseket.

Eredményes szereplése után, 1990-ben az Év parasportolójának választották, amely díjat hazánkban abban az évben osztották ki először. A szöuli sikerek után Nánási részt vett az 1992-es barcelonai paralimpián is, ahol erőemelésben negyedik lett, míg súlylökésben a hetedik helyen végzett. A barcelonai versenyek előtt tüdőgyulladással kórházba került, ami hátráltatta a felkészülését.

A barcelonai eredmények után elvesztette motivációját, és visszavonult a profi sportolástól. Nánási István emléke és öröksége mély nyomot hagyott a magyar parasportban.