Túl a fogadalomtételen: rekordlétszámú magyar csapat készül a párizsi olimpiára

A Magyar Olimpiai Bizottság bejelentése szerint az elmúlt húsz év legnagyobb létszámú olimpiai csapata vesz majd részt a Párizsban megrendezésre kerülő XXXIII. nyári olimpián. A Művészetek Palotájában tartott ünnepségen a sportolók megtették a hagyományos olimpiai fogadalmat.

A kevesebb mint három hét múlva kezdődő játékokra 180 magyar sportoló utazhat ki, tartalékokkal együtt – ez az elmúlt két évtized legnagyobb létszámú csapata. A fogadalomtétel előtti órákban még két atlétikai kvóta sorsa is eldőlt, így a nevezési határidő lezárultával a csapatlétszám véglegesedett.

A fogadalomtétel során a sportolók a két csapatkapitány, Telegdy-Kapás Boglárka és Szilágyi Áron által előmondott szöveget ismételték el, melyen Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a magyar zászlót. Az ünnepségen Sulyok Tamás köztársasági elnök és Schmidt Ádám sportállamtitkár is beszédet mondott, kiemelve a sportolók által nyújtott örömöt és a nemzeti önbizalmat erősítő hatást.

Sulyok Tamás szerint az olimpiai szereplés összekovácsolja a nemzetet, és a sportolók példát mutatnak sportszerűségből és emberségből. Schmidt Ádám hozzátette, hogy a sport fejlődése miatt már a kvalifikáció is óriási eredmény, és megköszönte a sportolók és a mögöttük álló csapat munkáját.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt szerint az olimpiai részvétel már önmagában is ünneplésre ad okot, és a sportolók a béke és remény nagykövetei. Gyulay bejelentette, hogy az olimpiai csapat zászlaját Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd a július 26-i olimpiai megnyitón. A párizsi olimpia augusztus 11-ig tart.

A MOB korábbi becslése szerint a csapatlétszám 190 fő körül lehetett volna, és az érmek számát 15 és 25 közé tippelték, további döntős helyezésekkel kiegészítve. Tokióban a magyar csapat összesen 20 éremmel zárt. Az olimpiai fogadalomtétel hagyománya közel kilenc évtizedes, és az idei ünnepség is ezt a hagyományt erősítette meg.