Lamine Yamal: A spanyol csoda

Az FC Barcelona és a spanyol válogatott szélsője, Lamine Yamal, aki még csak 16 éves, már most az Európa-bajnokság egyik legérdekesebb szereplője. A marokkói–egyenlítői-guineai származású tehetség számos rekordot döntött meg a 2023/2024-es évadban, és a döntő előtt egy nappal tölti be a 17. életévét.

Yamal a La Liga történetének legfiatalabb kezdő játékosa, a legfiatalabb gólszerző és gólpasszt adó játékosa, a legfiatalabb, aki El Classicón pályára lépett, a legfiatalabb kezdő a Bajnokok Ligájában, és az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa is lett. Xavi, a Barcelona leköszönő edzője szerint Yamal rendkívüli tehetség, aki a legjobb döntéseket hozza a pályán, ami a futball legnehezebb része. A játékos maga is úgy véli, az utcán tanult csibészség az, ami igazán különlegessé teszi őt a pályán.

Yamal Esplugues de Llobregat városában született, Barcelona tartományban, és hét éves korában csatlakozott a La Masia akadémiához. Gyorsan kiemelkedett tehetségként, és már a 2022/2023-as szezonban edzett a felnőtt csapat tagjaival. 2023. április 23-án került be először a meccskeretbe, és egy héttel később, a Betis elleni mérkőzésen debütált, ezzel a klub történetének legfiatalabb bajnoki játékosa lett. Első trófeáját is megszerezte, amikor a Barcelona bajnok lett.

A válogatottban is gyorsan feltűnt, szeptemberben minden idők legfiatalabb spanyol játékosaként hívták be, és Grúzia ellen történelmi gólt szerzett, megdöntve Gavi rekordját. Az Európa-bajnokságon azonban külön szabályok vonatkoznak rá: nem adhat egyedül interjút, és a spanyol szövetségi kapitánnyal is csak tanú jelenlétében beszélhet. A kiutazása is engedélyköteles volt, és a média kérdéseire is csak kísérő társaságában válaszolhat.

A torna első napjaiban Yamal tanulmányai is teret kaptak, hiszen éppen házi feladatot készített, miután gólpasszt adott Horvátország ellen. Múlt csütörtökön pedig megszerezte spanyol középiskolai érettségi bizonyítványát, így most már teljes mértékben a péntek esti, Németország elleni Európa-bajnoki negyeddöntőre koncentrálhat. A mérkőzésen Yamal aktív részt vállalt, és egy gólpasszt is kiosztott, amelyből Dani Olmo gólt szerzett, így hozzájárult a spanyol válogatott 2-1-es győzelméhez a hosszabbításban . A spanyolok a győzelemmel bejutottak az elődöntőbe, ahol a Portugália-Franciaország mérkőzés győztesével fognak megmérkőzni .

A Stuttgartban játszott izgalmas mérkőzésen a spanyol csapat két cserejátékosa, Dani Olmo és Mikel Merino váltak a meccs hőseivé. Olmo a 52. percben szerzett gólt, míg Merino fejesével a 119. percben döntötte el a találkozót. A németek egyenlítő gólját a szintén cserejátékos Wirtz szerezte a 89. percben. A mérkőzés során a spanyol válogatott több sérüléssel is megküzdött, hiszen Pedri már a 8. percben sérülés miatt kényszerült lecserélni, Fabio Ruiz pedig a hosszabbításban szenvedett sérülést .

A spanyol-német összecsapás a korábbi találkozókhoz hasonlóan ezúttal is kiélezett volt, és a németek búcsújával Toni Kroos pályafutása is drámai körülmények között ért véget. A spanyol válogatott következő ellenfele az elődöntőben a Portugália–Franciaország mérkőzés győztese lesz, és a döntőbe jutásért küzdenek majd Münchenben .

A németek azonban a mérkőzés után a játékvezetőt, Anthony Taylort és a VAR-t szidták, amiért nem ítéltek büntetőt egy vitatott kezezési szituációban. Jamal Musiala lövése Marc Cucurella kezén változtatott irányt a spanyolok tizenhatosán belül, de a játékvezető nem fújt, és a VAR-szobában ülők sem nézték vissza az esetet. A németek szerint a játékvezetői döntés és a VAR elmulasztása döntő szerepet játszott a kiesésükben . Julian Nagelsmann, a németek szövetségi kapitánya elismerte, hogy „a könnyeivel küzdött”, miután a bíró lefújta a meccset, és úgy érezte, csapatának járt volna a büntető .