Ryan Garcia doppingvétség és rasszista kijelentések miatt eltiltva

A 25 éves amerikai profi bokszoló, Ryan Garcia, komoly bajba került, miután doppingvétségért és rasszista, valamint iszlámellenes kijelentésekért eltiltották a versenyzéstől.

Ryan Garciát, aki korábban a Devin Haney elleni meccsen háromszor is padlóra küldte ellenfelét, doppingvétség miatt tiltották el, amikor az ostarine nevű tiltott szert találták a szervezetében. A New York állam sportolói bizottsága június 21-én hozta meg az eltiltásról szóló döntést, és a bokszoló a következő nyárig nem léphet ringbe. A WBC, amelynek kisváltósúlyú címéért Garcia küzdött volna, jelezte, hogy kizárja őt, és többé nem szerepelhet a szervezet égisze alatt rendezett meccsen.

A botrányt tovább mélyítette, hogy Garcia rasszista és iszlámellenes kijelentéseket tett egy közösségi médiában megjelent hangfelvételen. Mauricio Sulaiman, a WBC elnöke, közleményében kijelentette, hogy a szervezet elutasítja a diszkrimináció minden formáját. Garcia a botrányos megjegyzések után bocsánatot kért, és azt állította, hogy csak "trollkodott" és mindenkit szeret.

A sportoló családja is kiadott egy közleményt, amelyben elhatárolódtak Garcia kijelentéseitől, hangsúlyozva, hogy azok nem tükrözik sem az ő, sem a családjuk által képviselt értékeket. A bokszoló eddigi pályafutása során 24 győzelmet ért el, ebből húszat kiütéssel, és egy vereséget szenvedett el. Ryan Garcia azóta törölte a kifogásolt bejegyzéseket, és még nem reagált a WBC elnökének döntésére.