Pogačar diadalmaskodott a Tour de France negyedik szakaszán

Tadej Pogačar lenyűgöző hegymenetével és lejtőzésével megnyerte a Tour de France negyedik szakaszát, ezzel jelentős előnyre tett szert az összetett versenyben.

A Tour de France negyedik etapján a versenyzőknek az Alpok híres emelkedőit kellett leküzdeniük, köztük a 2627 méter magas Galibier-t, valamint a 2037 méteres Sestriere-t, amelyre közel 40 kilométeres emelkedő vezetett fel. A Galibier különösen fontos szerepet játszott, hiszen az idei Tour legmagasabb pontján az első három áthaladónak 8-5-3 bónusz másodpercet ítéltek oda, és a csúcs utáni lejtmenet is kiváló lehetőséget nyújtott a támadásra.

Az UAE Team Emirates csapata határozott stratégiával érkezett a Galibier-hez, és kezdeményezően léptek fel, megnehezítve ezzel a többi versenyző dolgát. A hegyi szakasz során több neves hegyimenő is lemaradt, köztük Simon Yates (Jayco-AlUla), a sárga trikós Richard Carapaz (EF), Alekszander Vlaszov (Red Bull-Bora-Hansgrohe), és a címvédő Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) is egyedül maradt csapatából a csúcstól 4,5 kilométerre.

A Galibier csúcsától 800 méterre Pogačar indított egy erőteljes támadást, amire csak Vingegaard tudott válaszolni, bár ő is nehezen követte a szlovén versenyzőt. Pogačar 8 másodperccel hamarabb érte el a hegy tetejét, és a lejtmenetben is megőrizte előnyét Vingegaarddal szemben, aki láthatóan fáradt volt.

A mezőny hátsó részéből többen is összefogtak, hogy csökkentsék hátrányukat, így Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), Juan Ayuso (UAE), Primož Roglič (Red Bull) és Carlos Rodríguez (Ineos-Grenadiers) küzdöttek a második helyért, mivel Pogačarhoz nem tudtak felzárkózni. A szlovén végül 35 másodperccel nyerte meg a szakaszt, Evenepoel lett a második, Ayuso pedig a harmadik.

Az időjóváírásoknak köszönhetően Pogačar 45 másodperces előnnyel vezeti az összetett versenyt Evenepoel előtt, Vingegaard pedig 50 másodpercre van az első helytől. A többi versenyző már több mint egy perces hátránnyal követi a sárga trikót viselő Pogačart, aki valószínűleg nem is számított ilyen jelentős előnyre a negyedik szakasz után.