A forint erősödése az euróval és dollárral szemben

A forint árfolyama stabil maradt az euróval és a dollárral szemben, miközben a piacokat a tengerentúli ünnep és a francia választások befolyásolják.

A forint árfolyama a héten jelentős ingadozást nem mutatott az euróval és a dollárral szemben. A piacokat a tengerentúlon tartott Függetlenség napja és a Franciaországban hétvégén esedékes választások második fordulója befolyásolhatták. Szerdától csütörtökig a forint árfolyama az euróval szemben 395 körül mozgott, csütörtök délutánra pedig 392,7-re erősödött, majd később 393-ra állt be. Péntek reggelre a forint továbbra is tartotta a 393-as szintet az euróval szemben, ahol az euró jegyzése 393,02 forinton állt.

A dollárral szemben is erősödést mutatott a magyar fizetőeszköz; a legnagyobb erősödést öt órakor érte el, amikor az árfolyam 363,2 volt, egy órával később pedig 363,4. Péntek reggelre a dollár jegyzése 363,21 forinton állt. Összességében a forint az euróval szemben 0,5 százalékot, a dollárral szemben pedig 1,4 százalékot erősödött a hétfői kezdéshez képest.

A hét elejéhez képest csütörtök délutánra a forint az euróval szemben 0,5 százalékkal, a dollárral szemben pedig 1,3 százalékkal állt erősebben. Ezzel szemben a zlotyhoz képest a forint gyengült, mivel a lengyel valuta nagyobb mértékben erősödött az euróval és a dollárral szemben.

Az euró-dollár keresztárfolyam csütörtökön 1,08 körül alakult, az euró enyhén erősödött a dollárral szemben. Európában ezen a napon jelentős makrogazdasági adatok nem kerültek közzétételre, Amerikában pedig a piacok zárva tartottak a Függetlenség napja miatt. A befektetők figyelme így várhatóan a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatokra és a francia választások második fordulójára irányulhat. A forint csütörtökön váratlanul erősödött, a reggeli órákban még majdnem 395 forintba került egy euró, délutánra viszont előbb 393-ig, majd az alá süllyedt a keresztárfolyam. Ez a szint már elegendő ahhoz, hogy háromhetes rekordot lássanak a kereskedők, utoljára június 11-én volt ennyire kedvező a kép a devizapiacon a forint szempontjából. A jelek szerint ezúttal kedvez a forintnak a szokottnál alacsonyabb forgalom és a csendes kereskedés.