Tömeges tiltakozás a turisták ellen Barcelonában

Barcelonában több ezer ember vonult utcára, hogy hangot adjon nemtetszésének a várost ellepő tömegturizmus miatt. A lakhatási költségek az utóbbi évtizedben 68 százalékkal nőttek, ami jelentős nyomást helyez a helyi lakosokra és a kiskereskedelmi egységekre.

A spanyol város, amely az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, tavaly több mint 12 millió turistát fogadott. A helyiek szerint a turisták áradata miatt Barcelona élhetetlenné vált, ami a lakhatási költségek drasztikus emelkedésében is megmutatkozik. A tömegturizmus hatása nem csak a lakhatásra terjed ki, hanem a helyi kiskereskedésekre és a munkakörülményekre is kiterjed.

A városvezetés reagált a problémákra, és bejelentette, hogy 2029-től kezdődően megtiltják a rövid távú lakáskiadást turistáknak, ezzel próbálva enyhíteni a lakhatási gondokat.

Spanyolország világszinten a második legnépszerűbb turisztikai célpont Franciaország után, 85,1 millió külföldi látogatóval a tavalyi évben. Katalónia, amelynek Barcelona is része, 18 millió látogatóval vezeti a legkeresettebb régiók listáját, megelőzve a Baleár-szigeteket 14,4 millió és a Kanári-szigeteket 13,9 millió turistával.