GTC Group terjeszkedése Nyugat-Európában

A GTC Group sikeres évet zárt a 2023-as kihívások ellenére, és terjeszkedési terveik között szerepel a nyugat-európai piacok megcélzása, valamint a zöld átállás folytatása. A vállalatcsoport vezérigazgatója, Nagy Gyula szerint a 2024-es évben további növekedés várható, és a cégcsoport a már meglévő kelet-közép-európai fókusz mellett Nyugat-Európában is terjeszkedni kíván.

A GTC Group jelentős ingatlanportfóliót épített fel az elmúlt 30 évben, 82 modern irodaházat fejlesztett ki, összesen 1,4 millió négyzetméteren. A cégcsoport jelenleg 46 kereskedelmi ingatlanegységet tart számon, melyeknek teljes bérbe adható területe 753 ezer négyzetméter.

A 2023-as év végére a bérbeadottság 87 százalékot ért el, és a társaság 144 200 négyzetméternyi területet adott bérbe. A bérleti szerződések átlagos hossza 3,5 év, és a portfólió 88 százaléka biztosít folyamatos jövedelemtermelést, melynek 65 százalékát zöld minősítéssel rendelkező irodák teszik ki.

A GTC Group tervei között szerepel további 500 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi és irodafejlesztés, melyből 51 ezer négyzetméter már kivitelezés alatt áll. Nagy Gyula a Portfolio-nak nyilatkozva elmondta, hogy a 2023-as évben az ingatlanpiac stagnálását tapasztalták, de a 2024-es évben már javuló tendenciát várnak.

A cégcsoport a régiós szerepükön túl terjeszkedni kíván Nyugat-Európában is, és a kereskedelmi ingatlanok, valamint az irodapiacon túl a residential marketben is érdemi potenciált látnak. A terjeszkedést elsősorban portfólióvásárlással és infrastruktúra-vásárlással tervezik megvalósítani.

A hibrid irodai munkavégzés kihívásai

A GTC Group a hibrid irodai munkavégzés kihívásaira is reagál, melyek az irodapiacot érintik. A vállalatcsoport szerint a piac már alkalmazkodott a megváltozott működési modellekhez, és a helyzetre a legjobban a portfólió diverzifikálásával lehet reagálni.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a cégcsoport energiagazdálkodási és fenntarthatósági stratégiájának fontos eleme a zöldenergia-fogyasztásra való törekvés, és a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés. A zöld átállás folyamatosan zajlik minden piacukon, az ESG-megfeleltetés pedig jelentős befektetést igényel.