Orbán új szövetségese: a belga Vlaams Belang

A Vlaams Belang elnöke, Tom van Grieken bejelentette, hogy pártja csatlakozik Orbán Viktor által alapított Patrióták Európáért nevű csoportosuláshoz, amely így egyre több taggal bővül Európában.

A belga szélsőjobboldali Vlaams Belang (Flamand Érdek) párt elnöke, Tom van Grieken az X-en (a volt Twitteren) jelentette be, hogy pártja csatlakozik a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor által létrehozott Patrióták Európáért (PfE) nevű csoportosuláshoz. Van Grieken szerint a változás szele már érezhető Európában, és hangsúlyozta, hogy a nacionalista pártok erősebbek, mint valaha. A Vlaams Belang célja, hogy kevesebb EU-t és bevándorlást támogassanak, mivel ők a "MI Európánkat" szeretnék.

A Dán Néppárt (DK) szintén jelezte csatlakozási szándékát Orbán pártszövetségéhez, amivel a tagállamok száma hétre emelkedett. Ez már önmagában is elegendő volt a frakció létrehozásához szükséges minimumhoz, hiszen a szükséges 23 képviselő helyett már 39 fő gyűlt össze a dánokkal együtt. A belgák csatlakozásával tovább nő a csoportosulás létszáma és befolyása.

A Flamand Érdek három képviselője eddig az Identitás és Demokrácia (ID) nevű csoportban ült, amelynek az eredetileg július 3-ra tervezett alakulóülését 8-ra halasztották. Arra a napra, amelyiken Orbánék új frakciója is először ülne össze. Az egybeesés finoman szólva sem látszott cáfolni azt az egyre több helyen felbukkanó pletykát, hogy az első ránézésre közép-európainak induló csoport valójában csak megpróbálná újracsomagolni és bővíteni az ID-t.

Az alapítókkal és az eddig bejelentett csatlakozókkal számolva a Patrióták Európáért csoport összesen 41 képviselőt számlálna, köztük a Fidesz 10, az ANO 7, az FPÖ 6, a Vox 6, a Szabadságpárt 6, a Flamand érdek 3, a Chega 2, és a Dán Néppárt 1 képviselőjével.

A Politico szerint az ID ülésén dönthetnek hivatalosan, hogy maradnak vagy összeolvadnak az új formációval, de az Euractiv egy képviselőtől úgy tudja, hogy már le is egyeztették a belső pozíciókat az átlépés utánra.

A magyar miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy már sok párttal előre megegyeztek és hamarosan olaszok is csatlakoznak, szombaton pedig elismételte, hogy a PfE a harmadik legerősebb csoport lesz az Európai Parlamentben. Mindez arra utal, hogy vagy az ID egésze, vagy legalábbis a három, eddig az átlépését nem jelző pártból az RN és a Liga csatlakozna. Így már 79 képviselőjük lenne – épp eggyel több, mint a Voxot elveszítő, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek, akikhez a Fidesz eredetileg csatlakozott volna.

(A nyitóképen Tom van Grieken és Orbán Viktor találkozója látható a Karmelitában, 2022-ben.)