Szijjártó Péter támogatása Milorad Dodik mellett

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a boszniai Szerb Köztársaság barátjaként jellemezte Magyarországot, és kifejezte az együttműködés iránti készséget a boszniai Szerb Köztársaság fejlődésének, stabilitásának és nyugalmának érdekében.

Szijjártó Péter részt vett Milorad Dodik boszniai szerb elnök kampányzáró eseményén, ahol szerbül szólalt fel. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság között sok a közös vonás, például az óriási külső nyomás, amellyel szembe kell nézniük.

Az Egyesült Államok idén nyáron újabb szankciókat vezetett be Dodik családi cégei ellen, de ez nem zavarja a magyar kormányt. Szijjártó Péter szerint Milorad Dodiknak köszönhető a barátság és a stratégiai együttműködés Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság között. Ennek keretében mezőgazdasági vállalkozók támogatására szolgáló programot indítottak el, amely 40 millió eurónyi fejlesztést eredményezett.

Szijjártó Péter szerint fontos, hogy ellenálljunk a külső nyomásnak és fenyegetéseknek, és kiálljunk a saját érdekeink mellett. „Fontos, hogy kiálljunk a saját érdekeink mellett, mert ha ezt nem tesszük, más biztosan nem fogja megtenni helyettünk” – folytatta.

Szijjártó Péter szerint a veszélyek korában különösen nagy szükség van az olyan erős, patrióta vezetőkre, mint Milorad Dodik, aki mindig bátran kiáll a boszniai szerbek érdekeiért.

Dodik és a magyar kormány közötti kapcsolat szoros, Orbán Viktor kitüntetést is kapott Dodiktól, amelyet korábban Vlagyimir Putyin is megkapott. Dodik nem titkolja, hogy az orosz elnök lelkes támogatója, és a szerbiai, boszniai és horvátországi szerbek egységét hangsúlyozta beszédében.

Milorad Dodik azt mondta, hogy a nemzet tudja, hogyan kell megvédenie a becsületét és a szabadságát, és bízik Oroszországban, Kínában, Magyarországban, Azerbajdzsánban és mindenki másban, aki mellettük állt a legnehezebb időkben.

A boszniai helyhatósági választások során a különböző nemzetiségek különböző célokat tűztek ki maguk elé. A bosnyák nemzetiség számára a legfontosabb Szarajevó irányításának megtartása, míg a horvát nemzetiség Mostar polgármesteri pozíciójának megőrzésére törekszik. A szerb nemzetiség legnagyobb pártja, a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége Banja Luka vezetésének átvételére készül.