Kroó Zita kijelentései és Karsai Dániel halála körüli viták

Kroó Zita, a Pesti TV műsorvezetője, kijelentései Karsai Dániel alkotmányjogász halálával kapcsolatban heves reakciókat váltottak ki a közéletben.

Kroó Zita a Pesti TV egyik adásában arról beszélt, hogy Karsai Dánielnek, aki ALS-ben szenvedett, nagyobb türelemmel kellett volna várnia a halált, és nem kellett volna politikai ügyet csinálnia az eutanázia kérdéséből. Karsai Dániel szeptember 28-án hunyt el, miután három éven át küzdött a súlyos betegséggel, amelyben Stephen Hawking is szenvedett.

Kroó kijelentései heves indulatokat váltottak ki, és a közösségi médiában reagált a kritikákra. Arra kérte a kritikusait, hogy legyenek annyira liberálisak, hogy az ő véleményét is elfogadják. A műsorban kifejtette, hogy szerinte az életet Isten adja és veszi el, és hogy az eutanáziát a magyar kormány nem támogatja.

Karsai Dániel korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy eutanáziához folyamodhasson, mivel úgy vélte, hogy az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért. Azonban a pert elvesztette a magyar állammal szemben. Az EJEB elutasította Karsai fellebbezését, kimondva, hogy a magyar állam nem sérti az alkotmányjogász emberi jogait az aktív eutanázia tiltásával.

Karsai Dániel kiállásával egy eddig tabunak számító témát, az eutanáziát emelte be a közbeszédbe, ezzel olyanoknak is erőt adva, akik hozzá hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. Még életében kérvényezte, hogy halála esetén testvére vihesse tovább az ügyét, amiben végül számára nem kedvező döntést hozott a strasbourgi bíróság.

Karsai Dániel temetése szűk családi körben lesz, és egy gyertyagyújtást is terveznek, ahol mindenki leróhatja kegyeletét. Tiszteletére többnapos gyertyagyújtást szerveznek.

A közéletben is megosztó reakciókat váltott ki Karsai halála. Bedő Dávid, a Momentum képviselője, egy perc néma csendet kért Karsai emlékére a parlamentben, de ezt Kövér László házelnök visszautasította, mondván, hogy az „politikai propaganda a halál kultúrája mellett”.

Kroó Zita párhuzamot vont az eutanázia és a tervezett császármetszés között, ami szintén kritikát váltott ki. Szerinte az élet természetes folyamatába való beavatkozás, legyen az születés vagy halál, nem helyénvaló.

Karsai Dániel méltósággal küzdött bő három éven át a legyőzhetetlen ellenséggel, a bénulással járó ALS-sel. Jogi harcba kezdett, hogy Magyarország változtasson szigorú eutanáziatörvényén. Szenvedését a nyilvánosság előtt vállalva kereste a lehetőségét annak, hogy az állam ne büntesse azt, aki asszisztál egy menthetetlen beteg halálában.

Kroó Zita bocsánatot kért, ha a megfogalmazása bántó volt, de fenntartja véleményét az eutanázia és a császármetszés közötti párhuzamról.