Magyar katonák szolgálata a libanoni-izraeli határon

Magyar katonák teljesítenek szolgálatot a libanoni-izraeli határon az ENSZ békefenntartó művelet részeként. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a katonák az ír zászlóalj égisze alatt tevékenykedő lengyel század egy szakaszában szolgálnak.

A magyar katonák 2021. január 18-tól vannak jelen a térségben, és olyan táborokban tartózkodnak, amelyek óvóhelyekkel is rendelkeznek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szükség esetén biztonságos helyre vonuljanak vissza, ha a háborús helyzet ezt megköveteli.

Jelenleg 15 magyar katona tartózkodik Libanonban, a misszió hivatalos honlapja szerint. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e evakuálni a katonákat, a minisztérium nem adott választ.

Az elmúlt napokban fokozódott a konfliktus a Közel-Keleten, különösen Bejrút környékén, ahol az izraeli haderő jelentős támadásokat hajtott végre. Ennek ellenére a magyar katonák továbbra is szolgálatot teljesítenek a két ország határán.

Az ír kormány szeptember végén közölte, hogy nem tervezi csapatai kivonását a területről, ami azt jelzi, hogy a nemzetközi békefenntartó erők továbbra is elkötelezettek a régió stabilitásának fenntartása mellett.