Amerika első számú Parkinson-szakértője gyakori vendég volt a Fehér Házban

A New York Post értesülései szerint az Amerikai Egyesült Államok egyik vezető neurológusa, dr. Kevin Cannard többször is meglátogatta a Fehér Házat, ami felveti Joe Biden elnök mentális állapotával kapcsolatos kérdéseket.

A lap által átnézett látogatási naplók szerint a Walter Reed egészségügyi központ Parkinson-kór-szakértője, dr. Kevin Cannard 2023 augusztusa óta nyolc alkalommal járt a Fehér Házban az elnök orvosánál. A washingtoni neurológus idén hét alkalommal, legutóbb március végén tett látogatást az épületben.

Joe Biden, az ABC Newsnak adott pénteki interjújában kijelentette, hogy nem végeztetett független kognitív tesztet, és nem is tervezi annak eredményeinek nyilvánosságra hozatalát. "Senki sem mondta, hogy muszáj lenne. Azt mondták, hogy rendben vagyok" – felelte a műsorvezető kérdésére, majd hozzátette: "Minden nap elvégzek egy kognitív tesztet. Mindennel, amit csinálok: tudják, nemcsak kampányolok, hanem a világot is irányítom." Az elnök pénteken megerősítette, hogy nem szándékozik visszalépni az elnökjelöltségtől, és úgy fogalmazott, hogy egyedül a "mindenható Isten" bírhatja rá arra, hogy kiszálljon a versenyből, amelyet Donald Trumppal vív.

Az elnököt 2009 óta kezelő orvosa, Kevin O'Connor sem javasolta Bidennek, hogy alávessen magát ilyen tesztnek. A Fehér Ház sajtótitkára az év elején megerősítette O'Connor véleményét, és Biden-t „jó szándékú, rossz memóriájú idős ember”-ként jellemezte.

A New York Post szerint dr. Kevin Cannard nyolc látogatása az elmúlt tizenegy hónapban minden bizonnyal további kérdéseket vet fel a 81 éves elnök mentális képességeivel kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan, a Demokrata Párt köréből érkező, visszalépését sürgető hangokra Biden úgy reagált, hogy hallja őket, de véleménye szerint ezek nem a túlnyomó többséget képviselik.

Újabb demokrata párti kongresszusi képviselő, Angie Craig szólította fel szombaton Joe Biden amerikai elnököt arra, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Craig közleményében azt írta, hogy "Biden elnök jó ember, és elismeri egész életében tett szolgálatát, de úgy hiszi, hogy félre kellene állnia a vezetők következő generációjának javára". A Kongresszus 211 demokrata párti tagja közül eddig a nyilvánosság előtt öten szólították fel Joe Bident arra, hogy mondjon le az elnökjelöltségről.

Joe Biden támogatására kampánykörutat folytat Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, aki szombaton Pennsylvania államban találkozott demokrata párti választókkal, hogy Joe Biden elnöki alkalmasságáról biztosítsa őket. Szintén Biden elnökjelöltsége melletti kiállását hangoztatta többször Kamala Harris alelnök is. Mindkét politikust esélyesként emlegeti a jelöltségre az amerikai média arra az esetre, ha Joe Biden mégis úgy döntene, visszalép a versenytől.

Az ABC News-nak adott interjú Joe Biden első televíziós szereplése volt a június 27-i elnökjelölti vita óta, amelyen saját bevallása szerint is rosszul teljesített. A Fehér Ház az elnökjelölti vitán mutatott teljesítményének ellensúlyozására több, előre nem tervezett interjút iktatott be Biden programjába.

David Axelrod, korábbi demokrata párti elnöki tanácsadó az ABC News-nak adott interjúra reagálva szombaton a CNN hírtelevízióban úgy fogalmazott, hogy az elnököt szembesíteni kellene a Donald Trumppal szembeni helyzetét mutató közvélemény-kutatások valóságával. Andrea Lawful-Sanders rádiós újságíró, aki szerdán készített az elnökkel interjút, arról nyilatkozott a CNN hírtelevízióban, hogy a Fehér Ház részéről előre eljuttatták a kérdéseket hozzá "elfogadásra".