Második világháborús bomba hatástalanítása miatt lezárások Budapesten

Budapest IX. kerületének egy részét lezárják egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt, ami jelentős közlekedési korlátozásokat okoz.

A Soroksári utat keresztező vasúti összekötő híd töltésének bontásakor találtak rá egy egytonnás, amerikai gyártmányú légibombára. A rendőrség az érintett területet 600 méter sugarú körben lezárja a hatástalanítás idejére. A bombát az elszállítást megelőzően a helyszínen kell hatástalanítani, ezt szombaton a délelőtti órákban végzik el a katonák.

A lezárás érinti a Rákóczi híd és a Déli összekötő vasúti híd forgalmát. A terület lezárása szombaton 10 órától várhatóan 17 óráig tart. Az érintett ingatlanokat, üzleteket, telephelyeket és intézményeket mindenkinek el kell hagynia.

A lezárások a Duna vonala - Vágóhíd utca - Soroksári út - Máriássy utca - Mester utca (Könyves Kálmán körút) - Külső-Mester utca - Földváry utca, valamint annak meghosszabbítása vonalában a Duna felé - a Koppány utcában található benzinkút magasságában a Dunáig határolt területet érintik. A Vágóhíd utcán, valamint a Mester és Külső-Mester utcán a közlekedést nem korlátozzák.

A vonatközlekedés Budapest-Kelenföld és Ferencváros között szünetel 12-16 óra között. A győri és pécsi fővonal távolsági vonatai Budapest-Kelenföldig közlekednek és onnan indulnak. Az utasoknak javasolt az M4-es metró használata a Budapest-Kelenföld állomás megközelítéséhez.

A Volánbusz járatai terelt útvonalon közlekednek 10:30 és 16:00 között a Rákóczi híd és a Soroksári út környékén. A Soroksári úton közlekedő autóbuszok nem érintik a Népliget és Pesterzsébet közötti megállókat.

A H6-os HÉV Ráckeve, illetve Tököl felől csak a Kén utcáig szállít utasokat 10-16 óra között. A Közvágóhíd állomást a vonatok nem érintik.

A BKK járatok, köztük az 1-es villamos, az 1-es pótlóbusz, a 2-es, a 24-es és az 51A villamos, valamint az 54-es, az 55-ös, a 223E és a 224-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik.

A Művészetek palotája (Müpa) szombat délelőtti és délutáni programjai elmaradnak a lezárás miatt, de az esti rendezvényeket megtartják.

A BudapestGO alkalmazás használatát javasolják az utazás tervezéséhez.

A most talált GP 2000-es típusú, egytonnás amerikai légibomba ritka, utoljára 2020 decemberében találtak pontosan ugyanilyet. Ha valaki régi, bombának vélt eszközt talál, ne nyúljon hozzá, de ha véletlenül mégis kézbevette, óvatosan eressze vissza az eredeti pozíciójába, és hívja a rendőrséget.